gemeente Landsmeer | Gezocht enthousiaste vrijwilligers Alzheimer Café

Nieuwsbericht Gezocht enthousiaste vrijwilligers Alzheimer Café

Gepubliceerd op: 09 februari 2024 10:30

U gaat aan de slag bij de afdeling Zaanstreek Waterland. Zij werken hard om de regio dementievriendelijk te maken. De vrijwilligers zorgen ervoor dat  mensen in de buurt worden ondersteund. Zij behartigen hun belangen, geven voorlichting en organiseren ontmoetingen om ervaringen te delen of in contact te komen met anderen.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, hun familieleden, partners, vrienden, hulpverleners en andere belangstellenden. Een Alzheimer Café biedt informatie, ontmoetingen en gezelligheid. In het Café kunt u vragen stellen, meepraten, ervaringen delen of alleen luisteren. De toegang is gratis en aanmelden is niet noodzakelijk! Een Alzheimer Café wordt maandelijks (10 x per jaar, uitgezonderd juli en augustus) georganiseerd met een thema als gespreksonderwerp, en vaak met deskundigen als gastspreker. Er zijn momenteel in de regio Alzheimer Cafés in Purmerend, Het Kalf, Zaandam, Zaanstad, Edam-Volendam en in Waterland, Monnickendam. Daarnaast organiseren zij ook een gespreksgroep voor mantelzorgers in Monnickendam, en 4 info-/gespreksmiddagen per jaar in Krommenie. Men wil  op de korte termijn graag een nieuw maandelijks Alzheimer Café starten, afwisselend in Oostzaan en Landsmeer.

Wat mag je van Alzheimer Nederland verwachten

U komt terecht in een warme, bevlogen team en werkt samen met een groep van betrokken mensen. Iedereen werkt met ongekend enthousiasme voor hetzelfde doel. Dit doen zij vanuit een goede basis, want zij vinden het belangrijk dat u met plezier aan de slag kunt. Zo biedt men voorlichting over dementie en diverse trainingen die aansluiten bij de vrijwillige functie.

Uw rol als gespreksleider

Als gespreksleider bij het Alzheimer Café bent u hét gezicht van het Alzheimer Café. Samen met een team van andere vrijwilligers zorgt u voor een veilige en prettige sfeer waarin alle bezoekers zich op hun gemak voelen. Als gespreksleider probeert u bovendien alle bezoekers te betrekken en stimuleer u interactie. Vanuit Alzheimer Nederland volgt u een gespreksleiderstraining. Deze training stelt u onder andere in staat om ruimte te geven aan emoties in de zaal en deze emoties te begeleiden. U voelt aan wat passend is voor de bezoekers en stemt daarop af. De tijdsbesteding voor deze rol is ongeveer 6 - 8 uur per maand voor zowel de voorbereidende werkzaamheden en 10 Alzheimer Café middagen of avonden per jaar.

Dus bent u iemand die:

- Het Alzheimer Café een warm hart toedraagt?
- Empathisch vermogen heeft?
- Graag voor een groep staat?
- Methodisch te werk gaat en gesprekken in goede banen weet te leiden.

We komen graag met u in contact

Wilt u graag nader met onze afdeling kennismaken? Ga dan naar Zaanstreek-Waterland | Alzheimer Nederland (alzheimer-nederland.nl)
Wilt u direct met ons in contact komen, mail dan naar w.spijkers@alzheimervrijwilligers.nl
We nemen dan binnen 1 week contact met u op om een afspraak te maken.

Dementie raakt steeds meer mensen. 1 op de 5 mensen krijgt dementie. In Nederland zijn momenteel 290.000 mensen met deze ziekte. De verwachting is dat dit aantal in 2040 zal zijn verdubbeld. Met 48 regionale afdelingen, 3650 vrijwilligers en 22.000 collectanten zijn zij altijd in de buurt. Samen met vrijwilligers, donateurs, collectanten, onderzoekers, bedrijven en andere betrokkenen werken zij aan een toekomst zonder dementie en aan een beter leven voor mensen met dementie en hun dierbaren.