home Actueel Nieuwsberichten Aanvragen reisdocumenten

Nieuwsbericht Aanvragen reisdocumenten

Gepubliceerd op: 16 mei 2011

De vakantieperiode komt er weer aan en dat betekent vaak extra aanvragen van reisdocumenten bij de Publieksbalie. Daarom zetten we de aanvraagprocedures nog even voor u op een rij.

Persoonlijk aanvragen
Een nieuw reisdocument moet u persoonlijk aanvragen en ophalen. Er geldt geen leeftijdsbeperking voor het aanvragen van een reisdocument. Bij de aanvraag dient u alle in uw bezit zijnde reisdocumenten mee te brengen, ook als deze verlopen zijn. en een goedgelijkende pasfoto van goede kwaliteit. In het gemeentehuis staat een cabine waar u voor € 5,- foto’s kunt maken.

Voor het aanvragen van een paspoort voor kinderen tot 18 jaar (bij identiteitskaart tot 12 jaar) moeten beide ouders en/of degene die het gezag over het kind hebben schriftelijk toestemming geven. Van beide ouders moet een (kopie) identiteitsbewijs worden overlegd.

Wat te doen als u uw oude document kwijt bent?
Bij vermissing van uw huidige paspoort of Nederlandse identiteitskaart moet u altijd aangifte doen bij de Nederlandse politie, dus ook als de vermissing in het buitenland heeft plaatsgevonden. Zij maken van de vermissing een procesverbaal op. Dit procesverbaal moet u meenemen als u een nieuw reisdocument wilt aanvragen. Bij de afdeling Publiekszaken wordt hiervan een kopie gemaakt en dient u een eigen verklaring af te leggen.

Bijschrijving van kinderen
Kinderen kunnen vanaf hun geboorte een eigen paspoort of identiteitskaart hebben. Kinderen t/m 15 jaar kunnen ook in het paspoort van één of beide ouders of degene die het gezag over het kind heeft worden bijgeschreven. Voor elke bijschrijving moet u uw huidige paspoort en een recente pasfoto van het kind (géén schoolfoto) meenemen die voldoet aan de eisen. Tevens moet het kind bij de aanvraag aanwezig zijn zodat de identiteit van het kind kan worden vastgesteld. Voor een bijschrijving in een paspoort van de ene ouder is een schriftelijke toestemming en een (kopie) identiteitsbewijs van beide ouders of degene die het gezag over het kind hebben vereist, ook als uw kind al in uw huidige paspoort staat bijgeschreven. Het kind hoeft bij het uitreiken niet aanwezig zijn. Als u een reisdocument wilt aanvragen moet u rekening houden met een levertijd van 5 werkdagen. Dit geldt ook voor een bijschrijving van een kind. Voor spoedaanvragen is dat 1 werkdag. 

Bijschrijving kinderen in paspoort vanaf juni 2012 ongeldig 
De geldigheid van bijschrijvingen van kinderen in het paspoort vervalt op 26 juni 2012. Daarna moeten alle kinderen die willen reizen een eigen reisdocument hebben. Om gezinnen financieel tegemoet te komen in de kosten voor een eigen reisdocument voor kinderen is vanaf 1 januari 2010 de prijs van een Nederlandse Identiteitskaart voor kinderen tot en met 13 jaar is verlaagd. De Nederlandse Identiteitskaart Jeugdtarief heeft in 2011 dezelfde prijs als de kinderbijschrijving, namelijk € 8,75. Met de Nederlandse identiteitskaart kan worden gereisd binnen de Europese Unie en naar Andorra, Liechtenstein, Monaco, Noorwegen, San Marino, Turkije, IJsland, en Zwitserland.

Overzicht tarieven 2011
- Paspoort € 50.80
- Zakenpaspoort € 56.90
- Nederlandse Identiteitskaart kinderen t/m 13 jr. € 8.75
- Nederlandse Identiteitskaart kinderen vanaf 14 jr. € 42.75
- Spoedtoeslag € 45.00

- Rijbewijs € 41.75
- Spoedtoeslag € 33.50
- Gehandicaptenparkeerkaart € 48.95
- Uittreksel GBA € 9.45

Onderwerpen binnen: Nieuwsberichten

Navigatie