Artikel Column - 'Hoe lang nog 'aan het gas'?'
Onze huizen verwarmen en ons eten bereiden we ermee: aardgas. Dat lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Toch was het relatief kortgeleden dat het Groninger aardgasveld werd ontdekt (1959) en de Nederlandse Aardolie Maatschappij, kortweg de NAM, begon met de aanleg van het aardgas netwerk in Nederland (1964).
De kolen en het kolengas konden worden uit gefaseerd en we gingen allemaal over op het veel schonere aardgas. Bovendien hoefde dat niet geïmporteerd te worden, dus dat scheelde veel geld. Sterker nog, jarenlang was Nederland exportland van gas en verdienden wij daar héél veel guldens en later euro's mee.
Nu na 60 jaar komt het einde van het aardgastijdperk in zicht. Nog 25 jaar en dan gaat Nederland 'ván het gas'. Dat lijkt nog héél ver weg en niet iets waar je je druk over wilt maken... Toch is er alle reden om hierbij stil te staan. Want als wij in 2050 van het gas af willen zijn, dan moet vanaf morgen nog erg veel gebeuren.
Ik zeg bewust 'willen zijn' en niet 'moeten zijn'. Alleen als wij als gemeenschap ons bewust zijn van de noodzaak, kunnen we dit realiseren. Gelukkig gaat dat vaak heel geleidelijk. Als het gas duurder wordt, zetten we de kachel een graadje lager en gaan we isoleren. Als de kennissen zonnepanelen op hun dak hebben laten leggen in combinatie met een warmtepomp en die vertellen enthousiast hoeveel lager hun maandelijkse energierekening is, dan spreekt dat aan. Nu we de klimaatverandering steeds meer zelf gaan meemaken, ontstaat er ook meer begrip voor de noodzaak om onze CO2 uitstoot te verminderen. Allemaal kleine stapjes die straks leiden tot een omslagpunt waarna van het aardgas afgaan vanzelfsprekend wordt.
Wat moet er dan vanaf morgen al gebeuren? Alle gemeenten zijn wettelijk verplicht tot het opstellen van een Warmteprogramma. Daarin wordt beschreven hoe de gemeente van het gebruik van aardgas voor verwarming van de gebouwde omgeving af gaat stappen. Welke alternatieve warmteoplossing per deelgebied wordt voorzien en wanneer welk gebied aan de beurt is.
Dit gaan wij natuurlijk samen doen. Uw mening en inspraak is meer dan gewenst. Het is misschien even wennen, maar het gaat gebeuren en straks is 'van het gas af' weer het nieuwe normaal.
Column van 10 oktober 2024 door wethouder Bas ten Have