Artikel Column - 'Wat is de tussenstand'
Afgelopen 3 april is het alweer twee jaar geleden dat ik de eer had om door de gemeenteraad van Landsmeer als wethouder 'van buiten' geïnstalleerd te worden. Dat 'van buiten'-gevoel heb ik eigenlijk nooit gehad. Enerzijds omdat ik op fietsafstand in hetzelfde Waterland woon en al heel veel jaar regelmatig in Landsmeer kwam (voor een lief en voor werk). Anderzijds door de vele plezierige mensen die ik hier vanaf dag één als wethouder ben tegengekomen.
Van tevoren had ik natuurlijk gesprekken gehad, onder andere over wat er van mij werd verwacht. Namelijk: bijdragen aan effectief en collegiaal bestuur, het op orde brengen van de financiën, groenbeleid weer prioriteit geven en zorgen dat De Wagemaker en De Stap een nieuw of vernieuwd schoolgebouw zouden krijgen. Daarmee ging ik natuurlijk vol enthousiasme aan de slag.
Beginnen als wethouder lijkt op springen op een op volle snelheid rijdende trein. Opeens heb je allerlei overleggen met ambtenaren over een veelheid aan onderwerpen, ter voorbereiding van besluitvorming in het college (van burgemeester & wethouders). De agenda staat meteen vol met vergaderafspraken met de collega's in de regio. De mailbox stroomt vol en een veelheid aan belangengroepen wil graag afspreken over uiteenlopende onderwerpen. De rest van de tijd vult zich met commissie- en raadsvergaderingen, thema avonden, en veel leuke dingen zoals mantelzorg- en vrijwilligerscomplimenten, werkbezoeken etc etc. Kortom, veel te veel om op te noemen.
Wat is nu de tussenstand?
- Ik heb zelf een heel goed gevoel over de effectiviteit van het bestuur. Het college werkt zowel onderling als met het ambtelijk apparaat in goede sfeer heel resultaatgericht samen. Gelukkig kan er ook gelachen en gerelativeerd worden, want het besturen van een gemeente blijft tenslotte mensenwerk.
- De financiën zijn op orde gebracht, maar het was krap aan. Uitgangspunt van het college is dat er niet bezuinigd wordt op de publieke ruimte, openbaar groen, het verenigingsleven en de scholen. Nu komt 'ravijnjaar' 2026 eraan en dat wil zeggen dat er moeilijke keuzes gemaakt moeten worden. Óf bezuinigingen en dus minder service aan u als inwoner óf hogere lasten. Het is heel vervelend, maar we kunnen als gemeente niet anders.....
- De achterstanden in het groenbeleid zijn binnenkort met het planten van een groepje bomen helemaal ingehaald. Bovendien is er veel werk verzet om de gemeente er nog mooier uit te laten zien. Onze eigen buitendienst is samen met heel wat groen-aannemers aan het werk om te maaien, te zaaien en te snoeien.
- De eerste hobbels wat de scholen betreft zijn genomen. De gemeenteraad heeft inmiddels het uitvoeren van een stedenbouwkundige verkenning voor De Wagemaker goedgekeurd.
Beste lezer, ik vond het twee mooie jaren en kijk uit naar een zo mogelijk nóg mooier laatste jaar tot aan de gemeenteraadsverkiezing op 18 maart 2026. Tegen die tijd is er wellicht duidelijkheid over de bestuurlijke toekomst van onze gemeente en de nieuwe uitdagingen die dan weer voor ons liggen!
Column van 10 april 2025 door wethouder Bas ten Have