gemeente Landsmeer | Ik zit klem

Artikel Ik zit klem

Campagne 'Ik zit klem' voor meer bewustwording over huiselijk geweld

Acht gemeenten uit Zaanstreek-Waterland zijn op 15 mei de campagne 'Ik zit klem' gestart voor meer bewustwording van huiselijk geweld. Problemen of spanningen in huiselijke kring komen veel voor in de regio. De impact ervan is groot. Vaak duurt het veel te lang voor mensen signalen hiervan herkennen. Bij zichzelf of in hun omgeving.
Waargebeurde verhalen van slachtoffers, plegers en omstanders laten zien hoe alledaagse situaties erop kunnen wijzen dat mensen klem zitten en steeds minder controle hebben over hun eigen leven. Vrijwilligers van Open de Voordeur en RCO de Hoofdzaak deelden wat ze doormaakten en hopen daarmee anderen te helpen. We delen de komende tijd vier verhalen op deze pagina.

ERVARINGSVERHALEN | slachtoffers

  • Sonja deed 15 jaar alsof er niets aan de hand was in haar gezin. Lees hier hoe zij langzamerhand klem kwam te zitten in de greep van een zieke, verslaafde man en uiteindelijk koos voor zichzelf.
  • Tom deed thuis jarenlang alsof hij er niet was. Zo probeerde hij te voorkomen dat zijn broer woedeaanvallen kreeg. Het duurde jaren voor hij zich afvroeg of het wel 'normaal' was bij hem thuis. Lees zijn verhaal.
  • Louisa uit Zaanstreek-Waterland maakte veel kapot in haar relaties en raakte gewend aan een leven vol geweld. Hoe kwam ze erachter dat het eigenlijk 'raar' was hoe zij een ander klem zette? Lees het hier.
  • Dennis en zijn vrouw Ank appten hun dochter Sanne om het uur. De bezorgdheid om haar veiligheid sloopte hen. Konden ze dan echt niets doen voor hun dochter? Lees het verhaal van vader Dennis.

Niets doen, is geen optie. Alle geïnterviewden geven aan dat zij mogelijk eerder geholpen waren geweest als mensen in hun omgeving in actie waren gekomen. Eén eenvoudige vraag kan een wereld van verschil betekenen: Hoe is het thuis voor jou?

Bekijk hier de flyer van de campagne.