Artikel Informatie voor ondernemers over de coronacrisis

Landelijke noodmaatregelen coronacrisis verlengd en uitgebreid
Het kabinet heeft het economisch noodpakket verlengd tot 1 oktober. Dat betekent dat de loontegemoetskomingsregeling NOW, de overbruggingsregeling voor zelfstandigen TOZO en de regeling voor vaste lasten Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) een maand extra doorlopen. Ook alle belastingmaatregelen, waaronder het uitstel van belastingbetaling, worden tot 1 oktober verlengd. In de TVL komt daarbij een wijziging in het maximale bedrag van de tegemoetkoming van € 20.000 naar € 50.000.

Lokale belastingmaatregelen

Voor de gemeentelijke belastingen (onroerende zaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, en toeristenbelasting) kan uitstel van betaling aangevraagd worden of een betalingsregeling getroffen worden via Mijn Belastingen. Deze is bereikbaar via de site www.amsterdam.nl Onderdeel: Belastingen en Heffingen. Hiervoor moet ingelogd worden met DigiD of eHerkening.

Of: door te bellen naar Contactcentrum Amsterdam, telefoonnummer 020-255 4800.
Of: door een email te sturen naar: Belastingen@Amsterdam.nl

Tozo 2
Het kabinet verlengt de tijdelijke regeling Tozo om ondernemers (zzp'ers) te ondersteunen met de Tozo 2. Vanaf 1 juni is Tozo 2 van kracht. U kunt de Tozo 1 (voor de maanden maart, april en mei) niet meer aanvragen. De Tozo 2 geldt tot 1 oktober, maar wel met wat aanpassingen ten opzichte van Tozo 1. Een belangrijk verschil is dat het inkomen van uw partner vanaf 1 juni wél meetelt. Ook de lening voor bedrijfskapitaal komt voor de maanden juli tot en met oktober is weer beschikbaar.

Halte Werk voert namens de gemeente Landsmeer de Tozo regeling uit. U kunt Halte Werk telefonisch bereiken van ma t/m vr van 08.30 tot 17.00 uur. Bel 14 072 en kies 'Alkmaar'. Of kijk op https://www.haltewerk.nl/

Horeca
Wilt u uw terras tijdelijk uitbreiden? Of heeft u geen terras maar wilt u dat nu tijdelijk wel?
Om ondernemers meer ruimte te bieden, is het mogelijk om tijdelijk uw terras uit te breiden of een nieuw terras te plaatsen. U kunt hiervoor een aanvraag doen door onder vermelding van verruiming terras/horeca een mail te sturen naar gemeente@landsmeer.nl Voeg een duidelijke tekening/foto toe, dan neemt team Vergunningen contact op voor de mogelijkheden. Houdt hierbij rekening dat u zowel een aanpassing van uw Drank- en Horecavergunning / exploitatievergunning moet aanvragen en een omgevingsvergunning voor strijdig gebruik van de openbare ruimte moet indienen.

Corona calculator
VNO-NCW en MKB-Nederland presenteren een nieuw instrument voor ondernemers, dat onder meer berekent in hoeverre zij in aanmerking komen voor de overheidsmaatregelen en welke effecten die maatregelen hebben op hun financiële positie de komende periode.
www.coronacalculator.nl

Checklist KvK voor opening bedrijven
Stapsgewijs openen steeds meer bedrijven hun deuren. Mag u eindelijk weer open? Waar moet u dan aan voldoen? Hygiëne, 1,5 meter afstand, groepsgrootte en branche specifieke maatregelen. 5 punten om rekening mee te houden als jij je klanten weer mag ontvangen. De Kamer van Koophandel heeft een handige checklist voor u samengesteld.
https://www.kvk.nl/advies-en-informatie/wetten-en-regels/checklist-zo-kan-je-bedrijf-weer-open/

NLWerktDoor brengt vraag en aanbod van werk in de coronacrisis samen
In deze onzekere tijd is het belangrijk dat vraag en aanbod van werk elkaar eenvoudig kunnen vinden. NLWerktDoor wil al die bedrijven helpen door vraag en aanbod te verbinden. Op het gebied van personeel, diensten en materieel. En ook om nieuwe business-to-business-kansen te benutten.
www.nlwerktdoor.nl

Startersloket Landsmeer
Ben je woonachtig in de gemeente Landsmeer en denk je na over het starten van een eigen onderneming? Via het Startersloket kun je je optimaal voorbereiden op de start van jouw eigen bedrijf. De ondersteuning van het Startersloket is voor jou als inwoner van onze gemeente gratis.
Op dit platform vind je tevens de meest actuele informatie over regelingen voor ondernemers in de coronacrisis.
https://landsmeer.startersloket.nl/

Heeft u vragen neem dan contact op met onze adviseur economie A. Yavas-Aktas
a.yavas-aktas@landsmeer.nl of via 06-43047172.