gemeente Landsmeer | Coronavirus en opvoeden

Nieuwsbericht Coronavirus en opvoeden

Gepubliceerd op: 23 maart 2020 13:40

Het coronavirus is elke dag in het nieuws. Ook als je zelf niet ziek bent, krijgen jij en je gezin te maken met het coronavirus. Er wordt veel over gepraat, evenementen zijn afgelast, horeca is dicht en ook scholen en kinderdagverblijven zijn gesloten. Hoe ga je hier als ouder mee om?

Thuisblijven met kinderen

Door de nieuwe maatregelen is de kans groot dat je plotseling met het gezin thuis bent. Het is belangrijk om met elkaar te blijven praten over de nieuwe situatie. Betrek je kinderen bij de plannen die je maakt en kijk samen hoe je de dag kunt invullen. Regelmaat en structuur blijft voor kinderen erg belangrijk. Plan zowel leer-, beweeg- en ontspanningsmomenten in. Meer tips over omgaan met de nieuwe thuissituatie lees je op https://www.nji.nl/coronavirus. Op https://www.mediaopvoeding.nl/ vind je tips over het mediagebruik van je kind.

Wat als spanningen thuis oplopen door coronavirus?

Het zijn onzekere tijden. Niemand weet welke gevolgen het coronavirus precies gaat hebben en hoe lang het gaat duren. Kinderen, jongeren en ouders zijn veel meer thuis dan gewoonlijk. Dat kan voor spanningen zorgen, waardoor je het minder goed aankan. Zeker als er geen afleiding is door bijvoorbeeld thuisonderwijs, sport en sociale activiteiten.
Hierdoor kun je als ouder dingen zeggen of doen waar je later spijt van krijgt. Om dat te voorkomen, is het belangrijk hier tijdig aandacht aan te besteden. Want: hoe beter je met de huidige situatie kunt omgaan, des te waarschijnlijker is het dat jullie er samen sterker uitkomen. En weet dat je veel steun kunt vinden bij andere opvoeders. Jullie zitten in hetzelfde schuitje.

Wat kun je zelf als ouder doen?

  • Ontken je eigen gevoelens van onzekerheid niet. Heb het er samen over of zoek contact met iemand die naar je kan en wil luisteren. Doe dat als je kinderen niet in de buurt zijn.
  • Geef je kinderen reële informatie over het coronavirus en beantwoord hun vragen in dezelfde stijl. Tips over praten met kinderen over het corona virus kan je vinden op https://www.kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/praten-kinderen-coronavirus/
  • Houd je aan de adviezen van het RIVM en geef je kinderen daarin het goede voorbeeld: zo zorgen wij voor elkaar. Als je veel aan het piekeren bent, vraag je dan af waarover jij je de meeste zorgen maakt. Neem vijftien minuten de tijd om te bedenken wat je daaraan kunt doen. Kies vervolgens voor iets wat haalbaar is en waarmee je meteen aan de slag kunt.
  • Zorg voor dagstructuur als die is weggevallen omdat je niet naar je werk gaat. Sta op tijd op, plan tijd in om te werken en voor ontspanning. Houd je daar ook aanZoek alternatieve activiteiten om te ontspannen. Bijvoorbeeld een klusje in huis, de tuin of een wandeling of fietstocht in de vrije natuur.
  • Help elkaar met leuke en werkzame ideeën om met deze ongewone situatie om te gaan. Kijk voor antwoorden op algemene opvoedvragen op https://opvoedinformatie.nl/
  • Trek aan de bel bij andere opvoeders die je kent, of bij het Middelpunt (020 487 71 24, ma t/m vr van 9.00 tot 12.00 uur, of via middelpunt@landsmeer.nl) of je huisarts als je merkt dat de spanningen toch steeds verder oplopen en je daardoor misschien ook niet goed meer kunt slapen. Bespreek samen wie of wat jou (en je partner) hierbij zou kunnen helpen. In Landsmeer kan je je opvoedvragen bespreken met een pedagogisch adviseur van de GGD. Je kunt hiervoor een afspraak maken via https://www.opvoedspreekuur.nl/. I.v.m. het corona virus vinden de gesprekken nu telefonisch plaats.

Maak je je zich zorgen?

Je zorgen maken om een kind (je eigen kind of een ander), een volwassene of een oudere is niet fijn. Helemaal niet als die zorgen gaan over huiselijk geweld en/of kindermishandeling. Blijf er niet mee rondlopen. Misschien is er niets aan de hand, maar wat als je zorgen terecht zijn? Juist jij kunt iets doen. Ook als je twijfelt. Kijk naar de signalen waar je op kunt letten, praat erover en vraag om hulp. In alle gevallen kun je via 0800-2000 terecht bij Veilig Thuis. https://veiligthuis.nl/