gemeente Landsmeer | Landsmeer houdt op 5 mei haar eerste Vrijheidsmaaltijd

Nieuwsbericht Landsmeer houdt op 5 mei haar eerste Vrijheidsmaaltijd

Gepubliceerd op: 28 april 2019 09:00

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei wil de Vrijheidsmaaltijden – een initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei comité – in de jaren 2019 en 2020 in heel Nederland introduceren als nieuwe 5 mei-traditie. Het doel is dat in vanaf 2020 Vrijheidsmaaltijden worden georganiseerd.
Landsmeer houdt haar eerste vrijheidsmaaltijd op 5 mei 2019. De burgemeester nodigt u van harte uit voor deze maaltijd. Deze middag u met elkaar in gesprek gaan wat het thema vrijheid voor u betekent.

Vrijheidsmaaltijd Landsmeer

Op 5 mei organiseren Plemp Super BV Landsmeer, in samenwerking met Adriaan Goede BV, Heman verhuur services en de gemeente Landsmeer de eerste Vrijheidsmaaltijd in Landsmeer:

Datum:                  5 mei 2019

Locatie:                 De hal van winkelcentrum Nieuwe Gouw, Nieuwe Gouw 3, Landsmeer

Tijdstip:                 Vanaf 12.30 uur tot en met 14.30 uur.

Aanmelden Vrijheidsmaaltijd

Inwoners zijn van harte welkom om aan te schuiven bij deze gratis lunch. Omdat er een beperkt aantal plaatsen zijn, is aanmelden wel verplicht via: secretariaat@landsmeer.nl

Wat is een vrijheidsmaaltijd?

In heel Nederland worden op 5 mei  Vrijheidsmaaltijden georganiseerd. Klein, groot, met lokale lekkernijen of culinaire hoogstandjes. De maaltijden zijn er in alle vormen en maten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema's als vrijheid en onvrijheid spreken: thema's waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Waarom vrijheidsmaaltijd aan tafel?

"Nederland is, als handelsnatie, altijd gedwongen geweest om te zoeken naar samenwerking en verzoening - binnen en buiten de eigen grenzen. En ons parlement kent van oudsher een vrij ingetogen overlegcultuur. Die gaat terug tot de eerste vergadering van de Staten-Generaal in 1588, waar de fysieke opstelling – iedereen zat aan één tafel – ervoor zorgde dat afgevaardigden niet met elkaar debatteerden, maar echt met elkaar in gesprek traden en zochten naar consensus. Dat betekent niet dat het debat niet verhit kan zijn. Dat is ook niet erg: emoties horen bij het leven en dus bij de politiek. Het toont de betrokkenheid van volksvertegenwoordigers". [1]

Burgemeester Van der Stoel: "We hopen deze traditie voort te zetten met zoveel mogelijk inwoners van de gemeente Landsmeer, ook met hen die van verre kwamen".

[1] Uit: Jaarthema 2019, Democratie komt met een verantwoordelijkheid, Khadija Arib, voorzitter Tweede Kamer, Nationaal 4 & 5 mei Comité