gemeente Landsmeer | Uitkomsten informatie- en luistergesprekken

Nieuwsbericht Uitkomsten informatie- en luistergesprekken

Gepubliceerd op: 23 oktober 2018 11:40

Gemeente Landsmeer gaat fuseren met andere gemeenten. Als alles volgens planning verloopt, neemt de gemeenteraad eind 2018 het besluit over de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer.

Voordat dit besluit genomen wordt heeft het college van burgemeester en wethouders informatie- en luisteravonden georganiseerd in de drie kernen: op 24 september in Purmerland, op 2 oktober in Landsmeer, en op 3 oktober in Den Ilp. U leest hieronder in het kort wat er besproken is op de avonden. Wilt u het hele verslag lezen? Kijk dan op www.landsmeer.nl, bij bestuurlijke toekomst.

Burgemeester Anne Lize van der Stoel opende de avonden en gaf aan dat het college graag wil horen hoe de inwoners en ondernemers denken over de identiteit van Purmerland, Den Ilp en Landsmeer. Want dat is belangrijk om rekening mee te houden bij de fusie. Zij gaf aan dat Oostzaan en Wormerland kiezen voor zelfstandigheid en dat Landsmeer zich nu richt op een bestuurlijke fusie met Waterland en Edam-Volendam.

De aanwezige Purmerlanders, Ilpers en Landsmeerders hebben in groepen onder leiding van raadsleden vrijuit gesproken over de identiteit van de kernen en wat zij graag wilden behouden bij een fusie.

Landsmeer

Inwoners wonen graag in Landsmeer vanwege de vele voorzieningen en het verenigingsleven, het dorpse karakter met eigen dialect, en dichtbij de grotere steden Amsterdam en Purmerend. Het groen en het water wordt erg gewaardeerd. Met name Het Twiske en Ilperveld. Ook hechten zij veel waarde aan het behouden van de voorzieningen die er zijn om elkaar te ontmoeten:  het zwembad, de sport- en cultuurverenigingen, het dienstencentrum Landsmeer, de markt op vrijdag en de bibliotheek.

Purmerland

Purmerlanders vinden het belangrijk dat Purmerland een dorp blijft met het huidige weidse, dorpse, groene en plattelandse karakter. Dit betekent met ruimte en rust, maar ook met tractoren. De inwoners hechten veel waarde aan de voorzieningen die zij hebben om elkaar te ontmoeten: SC Purmerland, dorpshuis De Burcht, speelgelegenheden voor kinderen en de begraafplaats.

Daarnaast zijn er belangrijke voorzieningen die bijdragen aan de bereikbaarheid (pontje Ilpendam), het aanbeeld (de kerkklok) en de verkeersveiligheid (het inrijverbod). Al deze voorzieningen zijn belangrijk om te behouden.

Den Ilp

Ilpers wonen graag in Den Ilp omdat het een dorp is waar je rustig, landelijk woont in nabijheid van de stad. Het dorpse karakter met de huidige bebouwing, het lint en de mentaliteit van elkaar willen leren kennen en elkaar gedag zeggen wordt erg gewaardeerd. In het café en dorpshuis komen bijvoorbeeld veel Ilpers samen. De inwoners hechten veel waarde aan de voorzieningen die zij hebben om elkaar te ontmoeten: dorpshuis De Wije Ilp, basisschool De Fuik, en de (sport)verenigingen.

Daarnaast worden het groen, het Ilperveld en het Twiske genoemd als pareltjes voor Den Ilp. De speelsloot in het Twiske is bijvoorbeeld gelegen aan de kant van Den Ilp en een belangrijke plek voor de kinderen om te spelen. Belangrijk is het ook  om het water en deze plek schoon te houden.

Het college van burgemeester en wethouders bedankt iedereen voor de inbreng op deze avonden. Was u niet in de gelegenheid om te komen en wilt u nog iets meegeven aan het college? Stuur dan een mail naar bestuurlijketoekomst@landsmeer.nl.