gemeente Landsmeer | Een interview over glasvezel met Richard Quakernaat, wethouder

Nieuwsbericht Een interview over glasvezel met Richard Quakernaat, wethouder

Gepubliceerd op: 20 november 2018 11:30

Onlangs is een commercieel initiatief (Glasvezel buitenaf) begonnen met een inventarisatie van de behoefte van snel internet in een deel van Landsmeer, Waterland, Edam-Volendam, Oostzaan en Wormerland. Als 40% van de huishoudens een abonnement afsluit, dan gaat het netwerk er komen. Naar aanleiding van dit initiatief worden een paar vragen gesteld aan wethouder Richard Quakernaat van de gemeente Landsmeer.

Heeft u gehoord van het initiatief van Glasvezel Buitenaf en hoe staat u hier tegenover?

Quakernaat: 'Uiteraard heb ik gehoord van Glasvezel Buitenaf. Medio juni 2018 hebben wij een eerste gesprek gehad met deze partij. Zij gaven aan de mogelijkheden te onderzoeken om Landsmeer mee te nemen in een groter gebied. Eind september zijn zij begonnen met het project'.

Eerder is in Landsmeer al een glasvezelinitiatief geweest. Waarom is het toen niet gelukt?

Quakernaat: 'In 2014 is het burgerinitiatief Breedband Landsmeer gestart met een interessepeiling in de hele gemeente. Met de uitkomst (37% van de huishoudens toonde interesse) is gekeken of marktpartijen interesse hadden om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de gemeente. Dit was toen niet het geval. De gevestigde marktpartijen kozen ervoor om hun huidige netwerk te upgraden. Vervolgens is ook onderzocht of inwoners zelf een glasvezelnetwerk konden aanleggen in het buitengebied, maar ook dat bleek lastig. Van de voormalig voorzitter van Breedband Landsmeer heb ik gehoord dat zij Glasvezel buitenaf steunen en zich nu inzetten als ambassadeurs'.

Is het initiatief van Glasvezel Buitenaf volgens u nu wel kansrijk?

Quakernaat: 'Ik denk het wel. Glasvezel Buitenaf is een commercieel initiatief en richt zich niet alleen op Landsmeer, maar ook op de omliggende gemeenten. Dat maakt het gehele landelijk groengebied groter en daardoor voor hun interessanter. Voor Landsmeer betekent dit dat huishoudens in Purmerland, Den Ilp en het buitengebied (Kanaaldijk, Kanaalweg) worden benaderd. Dit zijn huishoudens waar eerder is gebleken dat de behoefte aan glasvezel groot is'.

Wat maakt glasvezel zo belangrijk?

Quakernaat: 'We worden steeds digitaler met elkaar. Deze trend heeft zich jaren geleden al ingezet en wat dat betreft is het jammer dat glasvezel in Nederland nog niet vanzelfsprekend is. Ik denk bijvoorbeeld alleen al aan de toename van het aantal thuiswerkers of de boodschappen die we steeds meer online doen. Ook de dienstverlening van de gemeente wordt steeds digitaler. U kunt straks diverse producten digitaal aanvragen, zodat u niet meer naar het gemeentehuis hoeft. Daar is betrouwbaar, snel en goed internet voor nodig. En dat biedt glasvezel'.

Welke rol speelt de gemeente bij initiatieven zoals die van Glasvezel Buitenaf?Richard Quakernaat

Quakernaat: 'De gemeente is ook grondeigenaar in het gebied. Daarom zijn wij in gesprek met Glasvezel Buitenaf om afspraken vast te leggen in een convenant'.

Heeft u nog een oproep die u wilt doen aan bewoners van uw gemeente?

Quakernaat: 'Glasvezel Buitenaf gaat het glasvezelnetwerk aanleggen als minimaal 40% van de huishoudens in het gehele gebied een abonnement afsluit. Iedereen bepaalt zelf of hij of zij een abonnement wil afsluiten en of er glasvezel komt in Purmerland, Den Ilp en het buitengebied. Ik zou mee willen geven dat dit soort kansen niet heel veel voorkomen. Het is misschien niet 'nu of nooit', maar in ieder geval 'nu of heel lang niet'.