gemeente Landsmeer | Mantelzorgers verdienen een podium

Nieuwsbericht Mantelzorgers verdienen een podium

Gepubliceerd op: 17 november 2023 08:15

Vorige week zetten de gemeentes Landsmeer en Oostzaan mantelzorgers in het zonnetje. Wethouder Van Boeijen: 'Mantelzorg is zwaar. Het is goed dat buren, vrienden en familie er oog voor hebben dat zij voldoende gelegenheid hebben om weer op te laden. Vandaag levert de gemeente een bijdrage door ze een leuke ochtend aan te bieden."

Ervaringen delen
Wethouder Jacobien van Boeijen geeft na welkom door haar Oostzaanse collega het onbetaalbare belang van mantelzorg aan. Dan barst het enthousiasme los bij de workshop linedancen. Iedereen die kan, beweegt ritmisch mee op de maat van de volksmuziek. De dansers vragen zelfs om een toegift want ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Daarna schuift iedereen aan voor een uitgebreide lunch. Ook aan tafel is de sfeer goed. De deelnemers hebben samen een gezellige ochtend. Iedereen loopt na afloop met een goed gevulde boodschappentas naar buiten en de regen lijkt niet te deren.

Mantelzorgers in balans
Als mantelzorger hoef je het niet alleen te doen. Je kunt ook hulp of ondersteuning krijgen. Je kunt met al je vragen terecht bij consulent Astrid Veldman van de SMD of bij elkaar. Verder organiseert de SMD samen met Evean en de Zorgcirkel een cursus 'Omgaan met dementie'. Een voor partners en een andere voor kinderen van mensen met dementie. Ook kun je op 28 november ervaren hoe het is om te leven met dementie door een virtual realitybril op te zetten. Deze beleving zorgt dat je de leefwereld van iemand met dementie leert begrijpen. Zo kun je je beter inleven in je naaste. Er is ook ondersteuning voor mantelzorgers bij het Buitenhuis in Wijdewormer. In deze landelijke omgeving kun je met een goed gevoel even je zorg uit handen geven. Ze bieden logeerzorg, maar ook coffee & care arrangementen. Je kunt meedoen met creatieve workshops of buiten werken in de tuin. Veel mantelzorgers vinden het fijn om hun verhaal te delen en het schept een band om samen leuke activiteiten te doen.

Meld je aan
Ken je ook een mantelzorger die ondersteuning verdient? Neem contact op met de SMD. Dan bekijkt de mantelzorgconsulent welke hulp ze kunnen geven. Wil je een rondleiding in Het Buitenhuis? Neem contact op via e-mail of 06-21915461.