Artikel Historisch rondje Landsmeer

fietsroute_Google maps
In nauwe samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer heeft de gemeente het initiatief genomen om op een vijftal bijzondere locaties informatieborden met cultuurhistorische waarde te plaatsen. Hieraan gekoppeld is de fietsroute 'Historisch rondje Landsmeer'. Met dit initiatief maken we de rijke Landsmeerse geschiedenis toegankelijker voor toeristen en dagjesmensen.

Waar is de fietsroute te vinden?

De fietsroute is af te halen bij de receptie van de gemeente Landsmeer. Download hier de folder.
De route is ook te vinden op Google Maps

Vijf locaties met historische waarde zijn het uitgangspunt geweest voor het opzetten van een fietsroute 'Historisch Rondje Landsmeer'. Klik op de link en u vindt meer informatie op de site van Oudheidkundige Vereniging Landsmeer of naar de site van de locatie. Het gaat om een rondrit per fiets (van ongeveer 24 km) langs deze informatieborden, aangevuld met andere locaties van historisch belang. De route leidt langs deze punten:
 

Oude pastorie en gemeentehuis * 

fietsroute_pastorie en gemeentehuis


Tegenover het huidige gemeentehuis stond vanaf 1497 een pastorie, vanaf 1870 was het een raadhuis. Tegenwoordig in gebruik als restaurant.

Klik hier voor het informatiebord.

Het Grote Huis *

fietsroute_Het Grote Huis

 


Het huis is een Rijksmonument en was vanaf 1900 het centrum van de eierhandel.In 1925 was er een eierveiling gevestigd. Nu in gebruik als huisartsenpraktijk.

Klik hier voor het informatiebord.

Luijendijk *

fietsroute_Luijendijk sluis

 

In 1589 als een 'luie dijk' ontstaan. Bij de sluis werden tot in de 19e eeuw schepen over de dijk gezet. Nu is de sluis volledig geautomatiseerd.

Klik hier voor het informatiebord.

Twiskemolen

fietsroute_Twiskemolen

 

De Twiskemolen is omstreeks 1578 gebouwd. In 1967 werd de molen gedemonteerd en in 1974 op de huidige plaats werd herbouwd. Nu bemaalt de molen regelmatig de ca. 650 ha grote Twiskepolder.

Paterspoel en Suzanna sluis *

fietsroute_Paterspoel en Suzannasluis

 

 

Paterspoel, een sloot met een roemrucht verleden dat teruggaat naar de 80-jarige oorlog. De sluis was
ooit een belangrijke verbinding tussen IJ en Wormer.

Klik hier voor het informatiebord.

Kerk van Purmerland  *

fietsroute_kerk Purmerland

 

In de 14e eeuw was Purmerland het centrum van het Purmergebied. Kerk is vele malen gesloopt en herbouwd, de begraafplaats is gebleven. Kerk sinds 2017 in gebruik als woning.

Klik hier voor het informatiebord.

Landschap Noordholland

Fietsroute_Noordhollands Landschap

 

Dit Nationaal Landschap is zowel vanuit natuur- als cultuurhistorisch oogpunt buitengewoon belangwekkend. Men vindt er tal van wateren die aantrekkelijk zijn voor watervogels. Onderdeel van het natura 2000 gebied.

Oorlogsmonument Landsmeerderveld

fietsroute_oorlogsmonument Landsmeerderveld

 

Het oorlogsmonument in Landsmeer is opgericht ter nagedachtenis aan de zes Britse vliegers die in de nacht van 28 op 29 september 1941 zijn omgekomen. Het monument bestaat uit twee propellorbladen afkomstig uit het neergestorte vliegtuig.

* op deze locatie vindt u een informatiebord. Ook op de borden zelf vindt u QR-codes die doorverwijzen naar meer achtergrondinformatie.

Met dank aan de medewerking van Oudheidkundige Vereniging Landsmeer en sponsoring door ANWB, Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier en Recreatieschap Twiske-Waterland is dit mooie en waardevolle initiatief tot stand gekomen. We hopen dan ook de deze fietsroute veelvuldig gebruikt gaat worden. Heeft u tips of opmerkingen, geef dit dan aan ons door.