Artikel Verkeer - De scholen zijn weer begonnen

Verkeersveiligheidscampagne bij basisschool De Fuik / Samenwerking tussen basisschoolkinderen De Fuik, VVN en gemeente
De jaarlijks terugkerende landelijke campagne 'De scholen zijn weer begonnen' van Veilig Verkeer Nederland (VVN) is recentelijk weer gestart. In dit kader heeft wethouder Van Baarsen op woensdag 13 september 2017 in Landsmeer de lokale campagne afgetrapt. Samen met leerlingen van groep 7 en 8 van openbare basisschool De Fuik werd de hevige storm getrotseerd om ter hoogte van de school de snelheid van het voorbijgaande verkeer met een lasergun bij te houden.

De automobilisten die zich keurig aan de maximum snelheid van 30 km hielden, kregen een compliment via een grote zelf geknutselde groene duim. Automobilisten die sneller reden dan toegestaan, kregen een grote rode duim te zien en werden (ter hoogte van de Polderweg) aangehouden door de politie, waar ze iets kleins ontvingen van de schoolkinderen. Hiermee werden zij geattendeerd op het feit dat de scholen weer zijn begonnen en dus goed op de verkeersveiligheid en met name de toegestane snelheid moeten letten. Deze ludieke actie is door de meeste weggebruikers positief ontvangen. Naast Veilig Verkeer Nederland was ook de politie en de boa aanwezig om deze actie in goede banen te leiden

Spandoeken en posters
U kent ze vast: de spandoeken langs de weg met 'De scholen zijn weer begonnen'. Ook in Landsmeer en Den Ilp zijn ze in de maand september te zien. Ze moedigen automobilisten en andere weggebruikers aan rekening te houden met kinderen die na de zomervakantie weer naar school gaan. Kinderen moeten veilig naar school kunnen. Of ze nu zes of zestien jaar oud zijn. Direct na de zomervakantie is het risico op een ernstig ongeluk bij kinderen van 12 jaar namelijk bijna 2x zo groot als in de rest van het jaar. Ook zijn er in september posters te zien langs de weg.

Ook is de gemeente samen met VVN en de scholen druk doende met een inventarisatie van de schoolomgeving. Doel is te achterhalen wat probleem punten zijn, zowel qua inrichting als gebruik. Vervolgens wordt gekeken per school wat mogelijke verbeteringen zijn qua inrichting en/of gedrag. Waar mogelijk wordt bekeken of deze integraal toegepast kunnen worden voor alle scholen

Wees alert
Aan het begin van het schooljaar zijn kinderen vol van vakantieverhalen en van de spanning van een nieuw schooljaar. Ook lopen en fietsen veel kinderen een nieuwe route naar school. U en andere verkeersdeelnemers zien na een lange rustige periode in het verkeer weer schoolgaande kinderen op de weg. Met de actie 'De scholen zijn weer begonnen' maakt de gemeente de weggebruiker extra alert op scholieren in het verkeer. Want hoe meer iedereen rekening houdt met elkaar, hoe beter het is voor de verkeersveiligheid.

Verkeer - De scholen zijn begonnen collage sep17