Artikel Verkeer - een veilige fiets

Veilige fietsverlichting zit op de fiets op een logische plek
Zichtbaarheid van fietsers is van groot belang voor de veiligheid van fietsers. Fietsverlichting is daarbij cruciaal. Ook reflectoren spelen een belangrijke rol bij de zichtbaarheid. Het is niet bekend hoeveel ongevallen en hoeveel slachtoffers onder fietsers te wijten zijn aan ontbrekende of onjuiste verlichting of reflectoren.

Losse lampjes
Sinds november 2008 is het toegestaan om losse lampjes te gebruiken in plaats van vaste fietsverlichting aan de fiets. VVN is van mening dat het beter is om fietsverlichting vast op de fiets aan te brengen op een logische plek. Losse fietslampjes kunnen wel worden gebruikt maar moeten net als traditionele fietsverlichting op een logische plek op/aan de fiets vastgeklikt worden. Lampjes die op de borst of op de rug gedragen worden kunnen sneller door kleding, tassen of bijvoorbeeld armen worden afgedekt. Dan is de zichtbaarheid ineens erg slecht.

Reflexen en automatismen
De meeste ongevallen gebeuren als gevolg van een onverwachte en ongelukkige samenloop van omstandigheden. In dergelijke kritieke situaties vallen verkeersdeelnemers terug op reflexen en automatismen. In een fractie van een seconde moeten beslissingen worden genomen en worden gehandeld. Dan moeten zaken voorspelbaar en herkenbaar zijn. Verrassingen leiden tot ongevallen.

Fietsers in het donker moeten herkenbaar zijn
De plaats waar een fietslicht zit moet voor automobilisten duidelijk zijn. Als een automobilist plots moet beslissen of het bijvoorbeeld veilig is om naar rechts uit te wijken, zal deze in een 'split-second' zoeken naar een licht op de hoogte waar hij het verwacht. En dat is niet hoog op de borst of rug van een fietser. De herkenbaarheid van fietsers in het donker, in kritieke situaties is het meest gebaat bij verlichting die op een logische plaats zit. Dat is aan de voorzijde tussen het stuur en het voorwiel en aan de achterzijde tussen bagagedrager en de onderzijde van het spatbord.

Fietscontrole
Controleer de fiets regelmatig op goed werkende remmen, verlichting, een stevige bagagedrager, goede snelbinders en een degelijk slot. School- en sporttassen kunnen het beste worden vervoerd op de bagagedrager, in een fietskrat of op de rug. Kinderen die op deze manier begeleid worden, gaan goed voorbereid, veiliger en zelfstandig op weg.

Wettelijke regels
De fietsverlichting mag aan de fiets bevestigd zijn, maar het mogen ook losse lampjes zijn:

  • Wit of geel licht voor
  • Rood licht achter
  • Het moet recht vooruit of achteruit schijnen
  • De verlichting mag niet knipperen

 Je kunt een flinke boete krijgen als je fietsverlichting niet in orde is.


Klik hier voor een checklist voor een veilige fiets

Verkeer - veilige fiets checklist