Artikel Verkeer - superbelangrijk: offline in het verkeer

verkeer - superbelangrijk
Even je agenda plannen tijdens het oversteken? FFniet!
 

Telefoon in het verkeer? ff niet!

Effe je berichten checken en boem! Je knalt vol op een stoeprand. Of een fietser. Of een bus... Het kost je misschien een blauw oog, een sorry, als het echt tegenzit je mobieltje, of... je leven.
Je telefoon gebruiken terwijl je loopt of fietst in het verkeer kan ronduit gevaarlijk zijn. Daar is iedereen het eigenlijk wel over eens. Dus zou het verboden moeten worden. Of niet. Of een beetje. Iets met regels. Het is goed om daar eens over na te denken. Wat vind jij? Wat kan er echt niet, wat best wel, en wat mag er altijd? Oftewel, wat vind jij superbelangrijk?

Slenteraars, windowshoppers, joggers – gemeente Landsmeer is gevuld met voetgangers. En het aantal mensen dat de gemeente op de fiets doorkruist, is ook behoorlijk hoog. Net als – helaas – het aantal ongevallen waar fietsers en voetgangers bij betrokken zijn. Bewustwording over het gevaar van telefoongebruik terwijl je loopt of fietst is noodzakelijk. Van levensbelang zelfs. Daarom doen wij voor deze grote groep kwetsbare verkeersdeelnemers mee aan de campagne Superbelangrijk. Met als hoofdboodschap: afleiding in het verkeer, hoe kort ook, kan ernstige gevolgen hebben.

Feitjes en weetjes

  • Nederlanders kijken tussen de 10 en de 20 keer per uur op hun telefoon (bron: peiling 2015 Maurice de Hond)
  • Om 07.31 uur kijkt de gemiddelde gebruiker voor het eerst op zijn smartphone. Facebook en persoonlijke mails worden door de meeste mensen gecheckt nog voordat ze uit bed stappen (bron: Tecmark)
  • Van alle verkeersdeelnemers maken voetgangers het meeste gebruik van hun telefoon, namelijk 82%. Automobilisten staan met 62% op plek 2, gevolgd door fietsers met 54% (bron: SWOV)
  • In 2016 raakten 21.400 mensen in Nederland ernstig gewond in het verkeer. Dat is sinds 1993 (het begin van de ongevallenregistratie) niet meer zo hoog geweest.( bron: Monitor Verkeersveiligheid 2017 van de SWOV)
  • Geschat wordt dat bij 1 op de 5 fietsongelukken waarbij jongeren betrokken zijn, de smartphone een rol speelt (bron: SWOV)

Meer informatie