Artikel Begraafplaats_aangifte overlijden

Wat te doen na overlijden
Indien iemand uit uw gezin of familie is overleden, dient hiervan aangifte gedaan te worden bij de gemeente van overlijden. Meestal regelt de begrafenisondernemer dit. Iemand uit uw gezin mag dit ook doen. U neemt daarvoor de verklaringen van de arts mee. 

Overlijden baby of kind
Als uw baby thuis overlijdt, is de huisarts verplicht om de lijkschouwer in te schakelen. Na het overlijden van een baby in het ziekenhuis wordt ouders vaak toestemming gevraagd om nog een onderzoek (obductie of autopsie) te mogen doen, om erachter te komen wat de oorzaak is van het overlijden van de baby.

Als na een zwangerschapsduur van 24 weken uw kind levenloos geboren wordt is na een zwangerschap van 24 weken of meer, moet u aangifte doen. U doet de aangifte bij de burgerlijke stand van de gemeente.
Zowel de vader als de moeder mogen mag aangifte doen. Maar ook anderen die weten van het overlijden en hiertoe bevoegd zijn. Daarnaast mogen ook medewerkers van het ziekenhuis of de uitvaartverzorger aangifte doen. Om aangifte van een uw levenloos geboren kind te doen, heeft u een geldige identiteitsbewijs en de verklaring van de arts van het overlijden van uw kind nodig.