Artikel Riool - geur in huis

Niet elke vieze geur komt van het riool. Zorg daarom altijd voor goede ventilatie van uw woning en ook van de kruipruimte onder de woning.
Als u echt last heeft van een rioolgeur in de woning dan moet u op zoek naar de open verbinding die dat veroorzaakt. Onderstaande stappen helpen u met het zoeken naar de oorzaak.

Is het huisriool kapot?

Als het huisriool kapot is dan kunt u dat vaak als eerste ruiken in de meterkast, het aanrechtkastje of in de hal met het kruipluik. Controleer het riool in de kruipruimte onder de woning en in de tuin. Door verzakking van de grond breekt het riool soms af bij de gevel als de aansluiting niet flexibel is. Het komt ook voor dat verbindingen van de huisriolering lekken. Een ervaren loodgieter kan u daarbij helpen of de verhuurder als u de woning huurt.

Mist er een waterslot?

Een ander woord voor waterslot is stankafsluiter, sifon of zwanenhals. Op elke afvoer in de woning moet een waterslot zitten. Als een waterslot ontbreekt plaats die dan tussen de afvoer. Een ervaren loodgieter kan u daarbij helpen of de verhuurder als u de woning huurt.

Is een waterslot leeg?

Ga op zoek naar het waterslot dat stinkt en giet daar water in. Denk daarbij aan de afvoer van aanrecht, wastafel, wasmachine, vaatwasmachine, doucheputje, badkuip en toilet en vergeet er geen. Ventileer de woning en controleer of de lucht weg blijft.

Is de ontluchting van het huisriool verkeerd?

Als de stank uit een waterslot steeds terugkomt dan is er een probleem met de ontluchting en beluchting van het huisriool. Bij het doorspoelen van een toilet, het legen van het bad, of het afpompen van de wasmachine stroomt in korte tijd een grote hoeveelheid water door het huisriool. De voorkant van de 'watergolf' drukt de lucht in de buizen voor zich uit en de achterkant van de 'watergolf' trekt nieuwe lucht aan. Soms zijn er ook klachten als de gemeente het hoofdriool schoonmaakt in de straat. Als het riool in de woning goed is aangesloten dan zorgt een ontluchtingsbuis naar het dak dat de lucht zich goed verplaatst zonder dat u daar last van heeft. Als er geen of slechte ontluchting is dan hoort u bijvoorbeeld borrelgeluiden of gaat het stinken door stankafsluiters. Soms is de ontluchting naar het dak te dicht bij een ventilatiekanaal of dakraam waardoor u de geur bij bepaalde windrichting ruikt. Soms krijgt u pas een rioolgeur nadat het gemengde riool in uw straat is vervangen door een gescheiden riolering. Een ervaren loodgieter kan u daarbij helpen of de verhuurder als u de woning huurt.

Weet u de oorzaak nog niet?

Vraag een ervaren loodgieter/specialist of de verhuurder als u de woning huurt om u te helpen. Soms kan rookinspectie helpen om het lek op te sporen.

Informatie

Klik hier voor een handig overzicht.