Artikel Kind en scheiding

Probeert u een scheiding te voorkomen?
In Nederland krijgen ieder jaar 70.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden of uit elkaar gaan. Vaak verloopt de scheiding goed, soms gaat dit moeizaam. Onenigheid tussen ouders in geval van een (echt)scheiding heeft negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van een kind. Kinderen die een scheiding van hun ouders meemaken hebben veel meer dan gemiddeld kans op het ontwikkelen van (psycho-)sociale problemen en problemen op school. Ook zijn er vaker loyaliteitsproblemen richting ouders. Loopt u tegen problemen aan in uw relatie en wilt u daar iets aan doen?

APK voor je relatie
Hoe houd je oog voor elkaar als partners als je opgeslokt wordt door je gezin, je werk en vrije tijd? Tijdens deze workshopserie van Spirit ontdek je hoe je relatie nog sterker kan worden.
De training is gratis. Meer informatie opvragen en inschrijven kan via:
aanmeldingenbemiddelt@spirit.nl of 06 – 41 53 22 34

https://www.spirit.nl/hulpoverzicht/apk-voor-je-relatie/

Two2Tango
Two2Tango is een online platform dat voorziet in passende informatie, doorverwijzing en begeleiding voor mensen die uitdagingen ervaren in hun relatie. Dit beperkt zich niet alleen online, maar kan gecombineerd worden met professionele begeleiding vanuit ervaringsdeskundigen en hulpverleners.

https://two2tango.info

Tijdens of na een scheiding
Iedere scheiding is anders. Sommige ouders zijn in staat om met een klein beetje ondersteuning de juiste stappen te zetten. Anderen hebben meer hulp nodig. Hieronder kunt u informatie vinden als u rondloopt met vragen over een scheiding of het effect hiervan op uw kind. Wilt u graag persoonlijk uw vraag stellen? Loop dan eens vrijblijvend binnen tijdens een van onze inloopspreekuren.

Villa Pinedo: online training voor ouders
De gemeente Landsmeer heeft een aantal online trainingen voor ouders ingekocht waar u gratis gebruik van kunt maken. Deze training biedt handvatten om uzelf en uw kind zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces. Na het volgen van deze online training weet u:
• Wat er écht in uw kind omgaat zodat uw kind zich gezien en gehoord voelt.
• Hoe u bijdraagt aan het welzijn en geluk van uw kind door te handelen vanuit uw rol als ouder, en niet vanuit uw rol als (gekwetste) ex-partner.
• Hoe u uw kind de vrijheid geeft om openlijk van jullie allebei te houden, waardoor uw kind zo min mogelijk negatieve gevolgen ervaart van de scheiding.
• Hoe u uw kind zo goed mogelijk kunt begeleiden, zodat uw kind op den duur weer even gelukkig kan zijn als alle andere kinderen.
Wilt u deze online training volgen? U kunt contact opnemen met het Middelpunt voor een inlogcode. Meer informatie over Villa Pinedo kunt u kijken op https://www.villapinedo.nl/

Opvoedspreekuur GGD
Als ouder heeft u vast wel eens vragen over de opvoeding van uw kind. Dan is het goed om te weten dat u hiermee terecht kunt bij het opvoedspreekuur. Veel voorkomende vragen hebben te maken met slecht luisteren, druk of agressief gedrag, een laag zelfbeeld, zindelijkheid, lastige eters en slaapproblemen. Maar ook voor andere vragen over de opvoeding of de ontwikkeling van uw kind(eren) kunt u bij het opvoedspreekuur van de GGD terecht.
Het opvoedspreekuur biedt u één of meerdere adviserende of ondersteunende gesprekken met een deskundige over het opgroeien en opvoeden van uw kind. Aan deze gesprekken zijn geen kosten verbonden.
In Landsmeer is het mogelijk om een afspraak te maken op de 1e woensdagochtend of de 3e dinsdagmiddag van de maand met pedagogisch adviseur Femke Boon. De gesprekken vinden plaats in het consultatiebureau bij het Middelpunt.
U kunt online een afspraak maken via: https://www.opvoedspreekuur.nl/

Scheiden of uit elkaar: wat moet ik regelen?
U gaat scheiden of uit elkaar. Dan krijgt u te maken met het aanvragen van de scheiding, de inboedelverdeling en mogelijk partneralimentatie. Heeft u kinderen? Dan krijgt u ook te maken met een ouderschapsplan en kinderalimentatie. Op de site van de Rijksoverheid kunt u lezen wat u moet regelen en waar u recht op heeft.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/scheiden

Nibud
Bij een scheiding moeten er ook veel geldzaken worden afgehandeld, zeker als u kinderen heeft. Als u snel weer zicht heeft op uw nieuwe financiële situatie, geeft dat rust. Meer informatie over geldzaken bij een scheiding kunt u op onderstaande site vinden.

https://www.nibud.nl/consumenten/levenssituaties/scheiden-levenssituaties/