Artikel Column - 'Betekenisvol'
Het is alweer half december. De gaatjes in de agenda zijn opgevuld met borrels en etentjes in kerstsfeer. Op donderdagavond 19 december sluiten we het politieke jaar af met de laatste raadsvergadering van 2024.
Dit is ook een periode om extra stil te staan bij anderen en dan met name bij hen die iets dóen voor anderen. Neem nu al die Landsmeerders, Ilpers en Purmerlanders die zich als vrijwilliger inzetten voor de medemens. Dankzij hen hebben we een rijk cultureel en sportief verenigingsleven in de aller breedste zin van het woord. Als blijk van waardering rijkt de gemeente ieder jaar in deze maand de Zonnetjes uit aan vrijwilligers. Ook dit jaar was dat weer een heel leuke middag op het gemeentehuis, waarbij twintig genomineerden - en die stonden daarmee symbool voor álle vrijwilligers - extra in het zonnetje werden gezet.
Hetzelfde geldt voor de mantelzorgers; (ook vaak jonge) mensen die voor een ouder, familielid of bekende zorgen. Soms alleen met het regelmatig doen van boodschappen, maar heel vaak heel veel meer. Ook aan hen brengen wij als gemeente onze waardering over, maar dan door middel van het mantelzorgcompliment.
Een bijzondere categorie zijn de steungezinnen. De organisatie 'Buurtgezinnen' koppelt gezinnen die steun kunnen gebruiken, omdat ze door omstandigheden overbelast zijn, aan een stabiel gezin in de buurt. Het motto daarbij is "Opvoeden doen we samen". Op laagdrempelige en alledaagse wijze krijgen kinderen wat extra liefde en aandacht en worden ouders even ontlast. Dit jaar heeft Buurtgezinnen al vijf nieuwe gezinnen aan elkaar gekoppeld. De relatie is geheel vrijwillig en gelijkwaardig. Hoe mooi is dat?!
Onze coördinator bij Buurtgezinnen komt uit de gemeente Landsmeer en staat midden in de samenleving. Het eerste contact met het vraaggezin ontstaat vaak via schoolmaatschappelijk werk, het consultatiebureau of andere samenwerkingspartners. Gezinnen melden zich aan voor een kennismakingsgesprek waarin samen gekeken wordt naar de geschiktheid als steungezin. Als zowel vraag- als steungezin een goed gevoel heeft over een match, start een proefperiode. Daarna evalueren ze samen: wat gaat er goed, wat kan er beter, hoe kunnen we de samenwerking versterken? Een gedegen proces waaruit langdurige contacten voortkomen.
Wij zijn allemaal mens, met momenten waarop we steun nodig hebben én momenten waarop we steun kunnen geven. Dat is de kracht van al die vrijwilligers, dat is de kracht van een samenleving waarin we er voor elkaar zijn.
Een mooie kerstgedachte........prettige dagen!
Column van 12 december 2024 door wethouder Bas ten Have