Column - 'Hoe behouden we natuurgebied Ilperveld?'

Artikel Column - 'Hoe behouden we natuurgebied Ilperveld?'

Mijn vorige column ging over ons mooie recreatiegebied het Twiske. In deze column ga ik graag in op het Ilperveld, een uniek natuurgebied waar allerlei mogelijkheden zijn om van te genieten.

Landschap Noord-Holland (landschapnoordholland.nl) is een vanuit de provincie voortgekomen organisatie die zich sinds 1936 inzet voor bescherming en behoud van natuur, waardevolle landschappen en cultuurhistorisch erfgoed in, zoals de naam al zegt, Noord-Holland. De stichting heeft zo'n honderd eigen natuurgebieden, waaronder het Ilperveld.

Er is de laatste tijd veel aandacht in de media voor het feit dat het niet goed gaat met de natuur in Nederland. Dat geldt ook voor de veenmosrietlanden, kranswierwateren en weidevogels van het Ilperveld. Helaas heeft het huidige kabinet het Nationaal Programma Landelijk Gebied (een actieplan om deze teruggang tegen te gaan) en de daarbij horende financiering, geschrapt. Desondanks wil Landschap Noord-Holland het hier niet bij laten. Herstel van de natuurwaarden is van het grootste belang. Immers, hoe langer je wacht, des te moeilijker om de verslechterende situatie ongedaan te maken.

Als grootste grondeigenaar van het gebied heeft zij daarom het initiatief genomen om te onderzoeken wat er nodig en mogelijk is om dat te bereiken. De boeren die in het Ilperveld grond pachten en het feitelijk natuurbeheer doen, worden daarbij nauw betrokken. Ook de belangen van de bootjesvaarders, vissers en schaatsers moeten daarin worden meegenomen. Zo is er in het verleden een convenant afgesloten met de 'Belangenvereniging Ilperveld Open' waardoor passende recreatie altijd mogelijk moet blijven. Klik de nieuwsbrief aan over de voortgang van het overleg op de website van Landschap Noord-Holland.

Kortom, laten we allemaal op de bres staan voor de natuur in het Ilperveld, zodat iedereen er – al varend, vissend, schaatsend, vogels kijkend enz. – van kan blijven genieten!


 

Column van 6 februari 2025 door wethouder Bas ten Have