Column - 'Kuna Mondo: samen in één wereld'

Artikel Column - 'Kuna Mondo: samen in één wereld'

Met onze beleidsmedewerkers onderwijs en communicatie was ik onlangs op bezoek bij Moniek Sanders, directeur van de Kuna Mondo-school aan de Nijlstraat in Purmerend. Dit is een school waar kinderen van nieuwkomers in de regio Waterland (de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Landsmeer en Waterland) een jaar lang naartoe gaan om de Nederlandse taal -en nog veel meer- te leren.

De opzet is net als op een gewone basisschool, met een onder- midden- en bovenbouw. Als je langs de klassen loopt zie je kinderen die allemaal enthousiast in kleine groepen bezig zijn. Tijdens ons bezoek werd het onderwerp 'het weer' behandeld. Onder begeleiding van een leerkracht werd er aan de hand van tekeningen gepraat over het verschil tussen ijskoud, koud, warm, heet en bloedheet weer. Grote hilariteit als blijkt dat dat per land enorm kan verschillen en zeker hoe je je dan moet kleden!

In de klas hangt een bord van de wereldbol met lijntjes en foto's waar de kinderen allemaal vandaan komen. Van Portugal tot Argentinië, van Oekraïne tot Hongkong. Maar daar merk je niets van want iedereen gebruikt z'n beste Nederlands, handen en voeten en wijst aan op de tekeningen van het onderwerp. Het gaat er allemaal heel spontaan, vrolijk en ontspannen aan toe.

Jonge kinderen leren een taal natuurlijk veel sneller dan volwassenen. Dát, in combinatie met de uitgekiende leermethode die Moniek en haar team hebben ontwikkeld, zorgt ervoor dat de kinderen na dat jaar over het algemeen voldoende taalvaardig zijn om naar een reguliere basisschool dicht bij hun eigen woonplek te gaan. Heel bijzonder!

Wij werden er zelf helemaal vrolijk van toen we meededen met de kinderen onder begeleiding van zo'n enthousiaste leerkracht. Hoe probleemloos gaan deze kinderen van over de hele wereld met elkaar om en hebben ze samen plezier. Zíj́ geven ons het goede voorbeeld in deze turbulente tijden. Wij leven tenslotte allemaal samen in één wereld.


 

Column van 20 maart 2025 door wethouder Bas ten Have