Artikel Column - 'Team Landsmeer'
Steeds vaker hoor ik uitspraken als: 'dat moeten zij doen', 'ze hebben het niet goed gedaan', 'ze doen maar wat' en ga zo maar door. Hoewel het op het eerste oog normale teksten zijn, is het natuurlijk interessant om bewust te kijken naar de woorden die er staan. In de voorbeelden die ik noem wordt er gesproken over "zij", verwijzend naar anderen. Daarmee zegt men dus heel vaak dat iemand anders de oorzaak is van iets wat ons overkomt. En als we eerlijk zijn, dat wordt vaak gebruikt in een negatieve context.
Neem ons Nederlands elftal als voorbeeld. Bij een overwinning hebben 'wij' gewonnen, bij verlies hebben 'zij' het niet goed gedaan. Maar wat als we met elkaar afspreken dat we in plaats van 'zij', dan óók 'wij' gaan gebruiken. Met andere woorden, hoe gaan wij ervoor zorgen dat situaties anders gaan? Hoe gaan wij ervoor zorgen dat we bij een negatief resultaat niet iemand anders willen afrekenen voor haar of zijn handelen, maar dat wij als collectief ervoor zorgen dat het beter gaat.
Op de schaal van onze gemeente zie en hoor ik vaak het verwijtende 'zij', maar ik hoor en zie ook heel veel het collectieve 'wij'. Laten wij er met elkaar (inwoners, verenigingen, bedrijven én politiek) voor zorgen dat hetzelfde gevoel ontstaat zoals we dat kennen bij de Sport- & Feestweek, Koebootrace, Braderie, de voorstellingen van TOP enzovoort. Waarin er sprake is van een gezonde competitie of samenzijn. We dat met elkaar doen en niet continu het gevoel hebben dat we met iemand af moeten rekenen. Want zij is wij en wij zijn Team Landsmeer!
Column van 24 oktober 2024 door burgemeester Léon de Lange