gemeente Landsmeer | 100 jaar droge voeten: De Waterwolf

Nieuwsbericht 100 jaar droge voeten: De Waterwolf

Gepubliceerd op: 14 januari 2016 16:25


Onder muzikale begeleiding van Amicitia heeft burgemeester Astrid Nienhuis de Waterwolf van de St. Augustinusschool aangestoken tijdens de herdenkingsbijeenkomst op Marken van de Waterlandse Vloed 100 jaar geleden. Deze handeling was onderdeel van de officiële herdenkingsceremonie die op 13 januari startte op Marken langs de Markermeerdijk waar 18 Waterwolven werden ontstoken. Deze waterwolven werden gemaakt door leerlingen van (basis)scholen in de regio, onder leiding van beeldend kunstenaar Rob Cerneüs jr. Het was een indrukwekkende gebeurtenis waarbij de waterwolf de oerkracht van het water symboliseert.

Toelichting

In de nacht van 13 op 14 januari 1916 voltrok zich in Nederland een watersnood rond de Zuiderzee: de Waterlandse Vloed. Een stormvloed viel samen met een hoge afvoer van de rivieren. Als gevolg hiervan braken op tientallen plaatsen de dijken en beschadigden een groot aantal andere dijken. In de provincie Noord-Holland werden 19 doden betreurd, de meesten op Marken. Bij diverse scheepsrampen op zee diezelfde nacht kwamen nog eens 32 mensen om. Deze watersnoodramp vormde de aanzet tot de revolutionaire Zuiderzeewerken, waarvan de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 het meest bekend is.

De Stichting een Dijk van een Kust herdenkt via het project Water Kust Land de Watersnoodramp van 1916 en viert dat we honderd jaar droge voeten hebben. Dat doen ze bijvoorbeeld door aan te haken op lokale initiatieven en zo wordt in samenwerking de herdenking en viering vorm gegeven in één groot project. Voor achtergronden en activiteiten in de gehele regio kijk op www.waterkustland.nl

Het herdenkingsjaar is ook een uitgelezen kans om de schoonheid van de regio Laag Holland te presenteren. Deze regio trekt normaal al veel recreanten en toeristen en dat aantal zal zeker toenemen in 2016. Dat is goed voor de regio en uiteraard ook voor Landsmeer.

Waterwolf 3

Waterwolf 1

Waterwolf2