gemeente Landsmeer | 100 jaar droge voeten op het plein

Nieuwsbericht 100 jaar droge voeten op het plein

Gepubliceerd op: 27 januari 2016 14:20

Landsmeer viert op zondag 7 februari feest op het Raadhuisplein. Waarom? Omdat we sinds de watersnoodramp in 1916 droge voeten hebben in Laag Holland. In een grote verwarmde tent opent burgemeester Astrid Nienhuis om 14.30 uur het festijn waarna het harmonieorkest van Amicitia een uniek concert geeft in samenwerking met acteur René van Zinnicq Bergmann. Neerlands beste coverband Eleven20one speelt na afloop van het concert en Delight Catering zorgt voor hapjes en drankjes.

Gratis concert

In 2016 is het 100 jaar geleden dat Laag Holland werd getroffen door een watersnoodramp. Om daar bij stil te staan en te vieren dat we sindsdien droge voeten hebben, zijn er een jaar lang evenementen met dit thema in regio Waterland. Ook in Landsmeer. Zo organiseert de Gemeente, cateringbedrijf Delight Catering, coverband Eleven20one en muziekvereniging Amicitia op 7 februari het '100 jaar droge voeten' event op het plein. Om 14.30 uur trapt burgemeester Astrid Nienhuis het concert van het 70 leden tellende harmonieorkest van Amicitia af. "Op het programma staan werken met het thema water. Het leuke van dit thema is dat we daarmee veel stijlen muziek kunnen laten horen. Van de klassieke Watermusic van Handel tot het moderne Sunken Village van Philip Sparke of muziek uit de film Pirates of the Caribbean," licht Pierre Volders, dirigent van Amicitia, toe. Om tijdens het gratis toegankelijke concert alles goed en comfortabel te kunnen volgen is het handig om zelf een stoel mee te nemen naar de tent op het plein.

Terug in de tijd met René van Zinnicq Bergmann

Tijdens het concert neemt acteur René van Zinnicq Bergmann het publiek op een originele manier mee naar de gebeurtenissen die onze voorouders hebben meegemaakt tijdens de watersnoodramp. Tussen de muziekwerken door krijg je zo een beeld van wat er 100 jaar geleden is gebeurd. Van Zinnicq Bergmann werkte eerder samen met de Landsmeerse muziekvereniging als jurylid van de talentenjacht de Stem van Landsmeer. Hij is bij het grote publiek vooral bekend van zijn rollen in TV series als Feuten, Rembrandt en ik en Smeris of zijn rol in de musical Soldaat van Oranje.

Feest in de tent

Na afloop van het concert speelt de Landsmeerse topband Eleven20one het publiek warm. De negen leden tellende formatie ontving vorig jaar uit handen van radio Veronica de titel beste coverband van Nederland en bestaat inmiddels alweer 20 jaar. Delight Catering zorgt verder dat alles tot in de puntjes is geregeld. Dankzij heaters hoeft niemand het koud te krijgen, er is natuurlijk een bar aanwezig en er zijn onder andere lekkere broodjes worst te koop. Burgemeester Astrid Nienhuis ondersteunt het initiatief voor dit feest in Landsmeer van harte: "Er is ruim een jaar geleden een oproep gedaan aan alle inwoners van Landsmeer om met leuke ideeën te komen voor dit jubileumjaar. Ontzettend leuk te zien dat deze samenwerking tot stand is gekomen en we het dorp dit bijzondere evenement kunnen aanbieden."

100 jaar droge voeten banner