gemeente Landsmeer | Aandacht voor elkaar

Nieuwsbericht Aandacht voor elkaar

Gepubliceerd op: 06 oktober 2020 17:10

Het coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. Na ruim een half jaar slaat coronamoeheid toe, juist nu besmettingen weer toenemen. Ondernemers krijgen harde klappen, banen zijn onzeker en jongeren worden beperkt in hun doen en laten. Mensen voelen zich sneller eenzaam, zeker nu de dagen korter worden, het virus hardnekkig blijft en we niet weten wanneer ons leven weer normaal wordt.

Volhouden wordt dus lastiger. Daar hebben we elkaar heel hard bij nodig. Daarom zetten we vanaf 6 oktober samen de schouders onder Aandacht voor elkaar. Een landelijk initiatief om nog meer naar elkaar om te zien. En om aandacht te hebben voor elkaars verdriet, teleurstelling en onzekerheid. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook als we afstand houden.

Aandacht voor elkaar in Landsmeer
Deze week is het de Week tegen Eenzaamheid. Juist nu is het fijn om te merken dat veel Landsmeerders zich om elkaar bekommeren. Er zijn deze week verschillende activiteiten in ons dorp, zoals een gezamenlijke wandeling, een mindfulness workshop en samen een kopje koffie drinken bij de koffietruck op de markt. We hopen dat maatschappelijke instellingen, bedrijven en particulieren deze voorbeelden in de loop van het najaar volgen.

Hart onder de riem
Ook is er deze dagen, met diverse activiteiten in het hele land, aandacht voor jonge mantelzorgers. Dit zijn jonge mensen die zorgen voor bijvoorbeeld hun langdurig zieke moeder of broer met een lichamelijke beperking. Als gevolg van de maatregelen die nodig zijn om het coronavirus in te dammen hebben deze jonge mantelzorgers  het moeilijker dan anders, omdat ze minder mensen kunnen zien ter bescherming van hun familielid. Deze week worden daarom in Landsmeer tasjes uitgedeeld met daarin een cadeautje en informatie over ondersteuning, om deze jongeren een hart onder de riem te steken.

Hartverwarmend
Overal in het land, ook in Landsmeer, bloeien mooie, hartverwarmende acties op, waarmee mensen klaarstaan voor elkaar in coronatijd. Zo heeft WonenPlus alle abonnees een orchidee gebracht. Ook hebben SamenMeer en WonenPlus in samenwerking met Rotary luxe maaltijden bij inwoners bezorgd. En gezamenlijk hebben welzijn- hulp- en zorgaanbieders lekkere hapjes uitgedeeld met de foodtruck. Iedereen beleeft deze tijd anders. We kunnen dus veel voor elkaar doen. We zullen later dit jaar momenten van bezinning organiseren, zoals bijvoorbeeld op 7 december tijdens de Nationale Vrijwilligersdag. We zijn aan het onderzoeken in welke veilige vorm we hier aandacht aan kunnen geven in de aanloop naar deze dag. Dat hoort u nog van ons.

Wat kunt u doen als inwoner?
U kunt natuurlijk ook zelf een activiteit organiseren rondom het onderwerp 'Aandacht voor elkaar'. Bekijk voorbeelden van goede ideeën en activiteiten. Of lees hier meer over hoe u mee kunt doen.