gemeente Landsmeer | Afval en rioleringscampagne gemeente Landsmeer

Nieuwsbericht Afval en rioleringscampagne gemeente Landsmeer

Gepubliceerd op: 19 september 2016 12:20

Goed sorteren en riool schoon

Een gemeentelijke campagne met een nieuw logo en posters, op de website, Facebook en Twitter? Jazeker! Om te zorgen voor:

  • een nog beter sorteer resultaat zodat we gezamenlijk bijdragen aan een schonere aardbol en de landelijke doelstelling 75% afvalscheiding in 2020 gaan halen. Bijvoorbeeld doordat vanaf nu iedereen voortaan afval- van verf-/oplosproducten wegbrengt naar de milieustraat en niet meer bij het restafval weggooit.
  • een schoon riool, waarin geen vochtige doekjes zitten die tot zeer ellendige verstoppingen leiden en waar regen- en huishoudwater gescheiden goed kunnen worden afgevoerd of voor verwerking in de zuiveringsinstallatie of voor lozing op het oppervlaktewater.

Bekende Landsmeerders

Op de posters leveren bekende Landsmeerders geheel vrijwillig een bijdrage aan deze campagne. Zij herinneren iedereen aan het 'goede gedrag'. De posters zijn zo gemaakt dat ze de komende jaren steeds opnieuw gebruikt gaan worden.

Herkenbaar logo

Voor de campagne is een nieuw herkenbaar logo ontwikkeld. Het symboliseert de diverse afvalstromen. Ondergronds waar twee gescheiden rioleringssystemen schoon gehouden moeten worden. Het ene voor afval- en het andere voor regenwater. Verstoppingen worden voorkomen door te zorgen dat er geen producten doorgespoeld worden die er niet in horen (doekjes, verf oplosmiddelen en –restanten etc.). En boven de grond zijn er natuurlijk veel afval sorteer routes: GFT (groente- fruit en tuinafval in de groenbak); PMD (plastic, metaal (blik) en drinkpakken in de plasticzak); Oud papier en karton naar de papiercontainer of langs de weg op de verenigingophaaldagen; Textiel naar de tweede hands, boedel of textielbak, etc.en verfresten naar de gemeentewerf als klein chemisch afval.

Start van de campagne

De tweede poster hangt nu in het dorp, het benadrukt het sorteren van PMD (plastic- en metaalverpakkingen plus drankenkartons). Voor het sorteren zijn speciale nieuwe plasticzakken verkrijgbaar (oude zakken graag wel eerst opmaken). Op de afvalkalender staat het nieuwe ophaalschema (nu elke twee weken). Onlangs ontving u de hiervoor de bijgewerkte afvalkalender.

Inzamelzakken zijn te krijgen bij: Deen, Jumbo, Dorpshuis de Wije Ilp en dorpshuis De Burcht, gemeentehuis en bij de gemeentewerf.

PMD-afval wordt na inzameling gescheiden en door gespecialiseerde bedrijven gerecycled. Zo worden kostbare en schaarse grondstoffen behouden en kunnen er weer nieuwe verpakkingen of producten van worden gemaakt. Van transparant plastic worden bijvoorbeeld nieuwe flessen gemaakt en plastic bakjes voor fruit en groenten, textielvezels (fleece), tapijten en vulling voor matrassen, jassen en slaapzakken. En van ondoorzichtig plastic worden opbergbakken, manden, kisten en rekken, bidons, leidingen, kabelgoten en buizen. Op afscheidingswijzer.nl  staat precies wat waarbij mag, zodat je goed voorsorteert!

Afval en riolering campagne logo
 

 Klik hier voor meer informatie over de campagne.