gemeente Landsmeer | Bedrijfsbezoek De Groene Boerderij

Nieuwsbericht Bedrijfsbezoek De Groene Boerderij

Gepubliceerd op: 02 mei 2024 10:35

Wethouder Economische Zaken Niels Bonenkamp ging samen met wethouder Jacobien van Boeijen op bedrijfsbezoek bij De Groene Boerderij, gelegen in Den Ilp. Hier spraken zij met Amber Groeneveld, een van de oprichtsters van de boerderij. In 1999 zijn Amber en Jeannette Groeneveld in Den Ilp gaan wonen en zeven jaar geleden hebben zij bij hun woning De Groene Boerderij opgericht. De Groene Boerderij is een kleinschalige zorgboerderij en is in bezit van het allereerste voedselbos op veengrond. Amber vertelt met veel passie over wat zij tot nu toe hebben bereikt, hoe zij met de natuur leven en hier zoveel mogelijk mensen mee willen inspireren.

Op het land van de boerderij lopen paarden, schapen, kippen, ganzen en er is een bijenlint van een imker uit Den Ilp. Deze dieren worden verzorgd door de cliënten van de zorgboerderij. Dagelijks zijn er zes tot zeven cliënten, met name uit Purmerend, Amsterdam en Landsmeer. Naast het verzorgen van de dieren, helpen de cliënten mee in het voedselbos, de moestuin en met het onderhouden van het terrein. Er is een structureel dagschema, maar voorop staat dat de cliënten datgene moeten doen wat zij leuk vinden. Met de cliënten delen zij hun kernwaarden, namelijk duurzaamheid, respect, veiligheid en genieten.

In 2018 zijn Amber en Jeanette begonnen met het voedselbos, het allereerste voedselbos op veengrond. De voedselbos is een zelfvoorzienend ecosysteem, doordat de bodem wordt gevoed door de bij elkaar geplante bomen, struiken en andere meerjarige planten. Dit zorgt voor een erg hoge biodiversiteit. In het bos staan zweethutten. Hier organiseren zij op dagen dat er geen dagbesteding is duurzame zweethutceremonies. De zweethutceremonies zijn duurzaam, omdat de basaltstenen niet met vuur worden opgewarmd, maar in een keramiekoven. De stenen worden opgewarmd tot 925 graden en vervolgens in de hut gelegd. Hierdoor wordt het in de hut tot wel 90 graden. Ook staat er in het bos een luxe yurt. Deze is te huur voor een gehele dag of dagdeel. Hier kunnen onder andere ceremonies en workshops gegeven worden.

Ook een bedrijfsbezoek?

Met bedrijfsbezoeken wil de gemeente Landsmeer meer in verbinding komen met haar ondernemers. Ondernemers zijn van grote waarde doordat ze banen creëren en een belangrijke bijdrage leveren aan een levendige gemeente. Wilt u tijdens een bedrijfsbezoek ook meer vertellen over uw bedrijf? Meld u dan aan via het daarvoor bestemde formulier.