gemeente Landsmeer | Bedrijfsbezoek wethouder Niels Bonenkamp aan Floor Wesseling

Nieuwsbericht Bedrijfsbezoek wethouder Niels Bonenkamp aan Floor Wesseling

Gepubliceerd op: 21 september 2023 11:10

Wethouder Economische Zaken Niels Bonenkamp ging deze week langs bij Floor Wesseling, grafisch ontwerper en eigenaar van Studio Wesseling. Floor woont in Landsmeer met zijn vrouw en drie kinderen, maar werkt vanuit de NDSM-werf. Al meer dan vijftien jaar is zijn studio en atelier gevestigd in de Kunststad in wat tegenwoordig de NDSM-Loods heet – de gigantische voormalige Scheepsbouwloods van de NDSM. Hij was een van pioniers: in 2006 kon hij hier een studioruimte krijgen. Aanvankelijk zou hij met medestudenten van het Gerrit Rietveld Academie naar de NDSM-werf verhuizen. Op de dag van de ondertekening, was Floor de enige die op kwam dagen.

Floor zijn carrière begon met het combineren van zijn interesses in heraldiek en voetbal. Heraldiek of wapenkunde is de leer van familiewapens. Deze familiewapens werden vanaf de 12e eeuw gebruikt als herkenningsteken van personen, families en organisaties. Door het huwelijk werden familiewapens samengevoegd en vermengden zich. Voetbalshirts zijn in wezen draagbare vlaggen en schilden. Floor ging voetbalshirts van verschillende clubs en landen verknippen en samenvoegen, volgens de regels van de heraldiek. Hij combineerde bijvoorbeeld het shirt van Nederland en Marokko, zodat iemand zijn identiteit en verhaal verteld konden worden. Of voegde delen van de shirts van verschillende clubs samen om zo de carrière van een speler te vatten. Onder de projectnaam 'Blood in & Blood out' werden de samengevoegde voetbalshirts tentoongesteld.

Deze expositie trok de aandacht van onder andere Nike, dat sinds 1996 shirts levert aan het Nederlands voetbalelftal. Floor ging werken bij Nike en ontwierp het shirt voor het Nederlands elftal waarmee ze in 2014 aan het WK in Brazilië deelnamen. Toen Nike naar Portland verhuisde, besloot Floor om niet mee te gaan maar weer voor zichzelf te beginnen. Hij had al die tijd zijn kantoor in de Scheepbouwloods aangehouden en voelde zich toch meer creatief ondernemer dan alleen voetbalshirtjesmaker in opdracht.

Voetbal blijft wel een rode draad in zijn werk: hij heeft de huisstijl van Oranje en de leeuw op het huidige Oranjeshirt ontworpen en bedacht de recente One Love campagne voor de KNVB. En samengestelde shirts worden tot op de dag van vandaag op maat en naar wens gemaakt en verkocht vanuit de winkel in de NDSM-Loods.
Maar Floor Wesseling werkt daarnaast voor allerlei grote opdrachtgevers, zoals campagnebureau BKB en de gemeente Amsterdam. Maar ook voor hele kleine zoals Het Koekenmannetje, een Argentijnse koekjesbakker vlakbij de Dam (die hem tot op de dag van vandaag in koekjes betaalt). Floor ontwierp een tentoonstelling over 50 jaar Paradiso in het Amsterdam Museum en bracht in eigen beheer het boek 'Lookbook Paradiso' uit. Hij bedacht en ontwierp de verkiezingscampagne voor de Amsterdamse PvdA en momenteel is hij bezig met een opdracht voor het ontwerpen van een park in Amsterdam-Zuidoost. Hij heeft nog een droom om ooit een ontwerp voor Ajax te maken of iets voor het Muiderslot.

Ondanks de grote opdrachten die Floor de afgelopen jaren heeft mogen uitvoeren, werkt hij bewust met een klein team, van in totaal zes personen. Doordat ze goed op elkaar zijn ingespeeld is meer eigenlijk niet nodig. Aan het einde van de werkdag is Floor blij als hij op de fiets naar Landsmeer kan. Dit voelt voor hem echt als thuiskomen. Eenmaal de Ring Noord onderdoor gefietst, ervaart hij letterlijk een frisse oase van rust. Daarnaast vindt hij het fijn dat in Landsmeer letterlijk alles in de buurt is en geniet hij elke zaterdag van zijn visje bij visboer Willem Molenaar..

Ook een bedrijfsbezoek?
Met bedrijfsbezoeken wil de gemeente Landsmeer meer in verbinding komen met haar ondernemers. Ondernemers zijn van grote waarde doordat ze banen creëren en een belangrijke bijdrage leveren aan een levendige gemeente. Wilt u tijdens een bedrijfsbezoek ook meer vertellen over uw bedrijf? Meld u dan aan via het daarvoor bestemde formulier.