gemeente Landsmeer | Bomenkap in verband met aanleg nieuwe riolering in Havenzathe

Nieuwsbericht Bomenkap in verband met aanleg nieuwe riolering in Havenzathe

Gepubliceerd op: 25 mei 2023 14:05

De riolering in Havenzathe is ruim dertig jaar oud en daardoor sterk verouderd. In het kader van de herinrichting van fase 2 (Zwaansburg, Doornenburg, Engelenburg en een deel van Drakenstein), wordt deze na de zomervakantie dan ook vervangen. Als dat niet gebeurt ontstaat lekkage of storten mogelijk leidingen in. Het gevolg hiervan is dat er 25 bomen gekapt moeten worden.

De (meeste) bomen die weg moeten, staan op of direct naast het riooltracé, enkele bomen zijn vanwege hun leeftijd aan vervanging toe. Graafwerk onder de dikke wortels van bomen kan leiden tot afsterven van de boom met risico's op schade als een boom omvalt. Op woensdag 24 mei is gestart met nauwkeurig onderzoek van elke boom, om er zeker van te zijn dat er geen dieren in nestelen. Als er geen beschermde dieren in de bomen zitten, worden de bomen gekapt vanaf dinsdag 30 mei. Dit dient direct na het onderzoek gedaan te worden, om te voorkomen dat er tussentijds beschermde diersoorten in de bomen gaan nestelen.

Voor elke gekapte boom, herplant de gemeente weer een andere boom. De buurt is tijdens een inloopavond op 14 maart jl. en met een bewonersbrief geïnformeerd.