gemeente Landsmeer | Cognitieve Fitness - Train je lijf én je brein!

Nieuwsbericht Cognitieve Fitness - Train je lijf én je brein!

Gepubliceerd op: 19 juni 2023 14:15

U wilt uw lichaam en hersenen toch ook fit houden? Doe mee met de (bewezen effectieve) cursus Cognitieve Fitness. De cursus is voor iedereen die lichaam en denkvermogen wil prikkelen om fit en fris te blijven. Met als doel een gezonder lichaam en geest door het beperken en vertragen van functieverlies.

Team Sportservice biedt een cursus van 15 lessen cognitieve fitness. Hierin wordt fysieke inspanning gecombineerd met intellectuele uitdaging en bewuste ontspanning. Deze cursus richt zich op het behoud en de verbetering van zowel de fysieke als cognitieve fitheid.

Waarom?

Er wordt heel veel onderzoek gedaan naar de hersenen. Uit dat onderzoek blijkt dat beweging heel goed is voor de hersenen. Bewegen zorgt er namelijk voor dat er stofjes in het lichaam worden aangemaakt die nodig zijn voor de aanmaak van nieuwe hersencellen en bestaande hersencellen te beschermen.

De hersenen gaan soms minder goed werken als men ouder wordt, maar we kunnen dat dus enigszins tegengaan door onze lichamelijke conditie op peil te houden. Regelmatig bewegen vermindert het risico op achteruitgang van sommige hersenfuncties. Daarnaast leidt bewegen tot een betere conditie, verbetering van de coördinatie, reactievermogen, soepelheid van spieren en gewrichten en het zorgt ervoor dat het gewicht op peil wordt gehouden.

Anders gezegd: Beweging is goed voor lichaam en geest: om gezond te blijven of om gezonder te worden. Cognitieve Fitness is een unieke trainingsmethode, in eerste instantie ontwikkeld als onderdeel van een behandelmethode van neuropsychologen. Het is een middel om met behulp van leuke en uitdagende oefeningen, bewuste ademhaling en geestelijke concentratie meer evenwicht te brengen tussen lichaam en geest. Daarom biedt Team Sportservice de cursus Cognitieve Fitness aan.

DE DRIE ELEMENTEN VAN COGNITIEVE FITNESS

  • Inspanning

Een combinatie van spierversterkende oefeningen die de hartslag en ademhaling verhogen. Dit heeft een positief effect op hartslag, bloeddruk, gewicht en stemming.

  • Uitdaging

We moeten de hersenen prikkelen en stimuleren om deze in goede staat te houden:
'Use it or lose it'. Cognitieve fitness bevat uitdagende oefeningen gericht op geheugen, aandacht, concentratie, logica en (ruimtelijk) inzicht.

  • Ontspanning

Stress is een vijand van de hersenen, het kan leiden tot afbraak van hersencellen. Het element ontspanning maakt gebruik van ademhalingstechnieken en mindfulness oefeningen. Elke deelnemer krijgt een eigen goodiebag met sport en spel materiaal, en een werkboek met veel informatieve informatie en opdrachten. In het werkboek gaan de deelnemers samen met de trainer dieper in op onderwerpen zoals lichaamsbeweging, voeding, nachtrust, ontspanning en stress, het prikkelen van zoveel mogelijk zintuigen, ect.

Voor wie?

Voor iedereen die lichaam en denkvermogen wil prikkelen om fit en fris te blijven.

Waar en wanneer

Op dinsdag 29 augustus 2023 een gratis introductie les van 10.00 tot 11.30 uur in de sporthal van Landsmeer. Achteraf hebben deelnemers de mogelijkheid om een kopje koffie of thee te drinken. De 15-weekse cursus is elke dinsdag van 10:00 tot 11:30 uur. Let op; de cursus gaat alleen door bij een minimaal aantal deelnemers van 12 en maximaal 16. De kosten van de 15-weekse cursus zijn € 69,- inclusief koffie/thee na elke training. Locate is ICL (sporthal Landsmeer).

Meer info en aanmelden

Voor meer informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met Heidy Gobes van Team Sportservice, hgobes@teamsportservice.nl of op werkdagen; maandag, dinsdag, donderdag(ochtend) te bereiken op 06-21655025.