gemeente Landsmeer | Controle illegale bewoning in de gemeente Landsmeer

Nieuwsbericht Controle illegale bewoning in de gemeente Landsmeer

Gepubliceerd op: 24 juli 2023 15:50

Op maandag 24 juli 2023 controleerde de gemeente Landsmeer in samenwerking met de politie, met succes, negen woningen op spookbewoning of illegale bewoning in Landsmeer en Purmerland.

Wat is spookbewoning?

Bij spookbewoning staat de woning 'in het systeem' leeg, maar wordt deze in de praktijk wel degelijk bewoond. Daarnaast is het ook mogelijk dat personen ingeschreven staan bij een woning, terwijl zij niet woonachtig zijn op dit adres.

Resultaten van de actiedag

Tijdens de controle op maandag 24 juli 2023, die in samenwerking met de politie plaatsvond, zijn verschillende eigenaren/verhuurders geattendeerd op illegale bewoning. Dit leverde onder andere de volgende resultaten op. Drie panden werden bewoond door personen die niet op dit adres staan ingeschreven, bij twee panden ging het om arbeidsmigranten. Bij twee andere panden stonden personen ingeschreven die daar niet woonden. Daarnaast stond er bij nog twee andere panden niemand ingeschreven, maar waren er wel signalen van bewoning. Hier wordt een vervolgcontrole uitgevoerd.

Waarom controleren op spookbewoning?

Tijdens de controles worden adressen gecontroleerd op illegale bewoning en op spookbewoning. Welke personen, waar woonachtig zijn, wordt bijgehouden in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit systeem is gekoppeld aan bepaalde voorzieningen en maatregelen, zoals gemeentebelastingen, de bereiking van eens studietoelage of een uitkering. Het is belangrijk dat de BRP op orde is. Ook voor het welzijn van de bewoners bij bijvoorbeeld een brand. De brandweer gaat bij het uitbreken er namelijk vanuit dat de bewoners die ingeschreven staan, aanwezig kunnen zijn in het pand. Het kan ook voorkomen dat er niemand op een adres geregistreerd staat, omdat de woning voor andere doeleinden wordt gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan hennepkwekerijen of opslag van illegale producten.

De controles op spookbewoning en illegale bewoning vinden onaangekondigd plaats. Met deze controle wil de gemeente een duidelijk signaal afgeven naar eenieder dat dit niet getolereerd wordt en hier actief op gecontroleerd wordt.

Burgemeester Léon de Lange: ''Ik kijk terug op een succesvolle controle. Als gemeenschap moeten we actief samenwerken om illegale bewoning aan te pakken. Ik roep onze inwoners en ondernemers op om waakzaam te zijn en mogelijke misstanden te melden.''

Melden

Heeft u vermoedens van spookbewoning of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000 of via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl. Ook bij de gemeente kunt u te allen tijde vermoedens of signalen van illegale bewoning melden of zaken waarvan u denkt: dit klopt niet. Mail daarvoor naar gemeente@landsmeer.nl