gemeente Landsmeer | Duurzaam en efficiënt: glasinzameling Landsmeer

Nieuwsbericht Duurzaam en efficiënt: glasinzameling Landsmeer

Gepubliceerd op: 06 januari 2019 12:00


Glas kan eindeloos worden hergebruikt zonder verlies van kwaliteit. Ook in onze gemeente wordt glas succesvol ingezameld. Recycling van glas bespaart veel grondstoffen en energie. Je draagt een steentje bij aan het milieu als je glazen potten en flessen in de glasbak gooit. Op verschillende locaties in de gemeente staan glasbakken, waarbij we 3 kleuren glas inzamelen.


Het scheiden van glas op kleur is vanaf 1 januari 2019 niet meer noodzakelijk. Door nieuwe technieken wordt het glas bij de verwerker veel efficiënter machinaal gesorteerd, zodat er weer nieuwe grondstoffen ontstaan. Het glas wordt ook schoongemaakt. Het glas kunt u vanaf 1 januari 2019 willekeurig in iedere opening van de glasbak gooien. Bijkomend voordeel is dat we alleen nog maar volle containers ledigen en dat is een stuk efficiënter en duurzamer.


Wat mag er wel en wat mag er niet in de glasbak
(Bron: milieucentraal.nl)
1) Vuurvast glas, keramiek/aardewerk, kristal en vensterglas mogen niet in de glasbak. Deze glassoorten geven problemen bij recycling omdat hun smelttemperatuur anders is dan van verpakkingsglas.

2) Spaarlampen, ledlampen en tl-buizen horen in de inzamelbak voor lampen. Die vindt u vaak bij winkels en supermarkten. Op Wecycle.nl vindt u de bakken in de buurt.

3) Metalen doppen en deksels mogen gewoon mee de glasbak in. Draai plastic deksels van de pot af voordat u die in de glasbak gooit en doe ze in de bak voor plastic verpakkingen.

4) Etensresten in de fles of pot zijn geen probleem. Leegschudden of -schrapen wordt op prijs gesteld, omspoelen is onnodig en afwassen kost onnodig veel energie en water.


Hartelijk dank voor uw bijdrage!