gemeente Landsmeer | Duurzaamheidles wethouder van Baarsen op 'de Stap' in Landsmeer

Nieuwsbericht Duurzaamheidles wethouder van Baarsen op 'de Stap' in Landsmeer

Gepubliceerd op: 13 juni 2016 12:05

Leren over duurzaam

De duurzaamheidles staat in het teken van duurzame energie: Er wordt uitgelegd hoe de kinderen energie kunnen besparen en hoe duurzame energie wordt opgewekt. Zo komen duurzame apparaten en stekkers, fossiele brandstof of duurzame energie en zonnecollectoren en zonnepanelen aan bod. Om te zien hoe dit laatste werkt, gaan leerlingen zelf aan de slag met het maken van een PicoSol, een kartonnen zonnebloem met zonnepaneeltje, die gaat draaien wanneer deze in het zonlicht staat.

Wethouder Nico van Baarsen: "Het is belangrijk om de jeugd zo vroeg mogelijk te betrekken bij het besparen van energie en de mogelijkheden van het opwekken van duurzame energie. En hoe kun je dat beter doen dan door het geven van een gastles de basisschool? De jeugd heeft de toekomst!"

Quote leerlingen

Drie leerlingen uit groep 7 vertellen naderhand: Bo van Nely (11 jaar); ik heb geleerd wat energie kost en hoeveel de school aan energie verbruikt. We hebben meer zonnepanelen nodig op school, maar ook thuis. We mogen ook geen voetballen meer op het dak schieten, want dan gaan de nieuwe zonnepanelen stuk. Ook weet ik nu de naam van de wethouder! Diëo Zwolsman (11 jaar) vult aan: ik weet nu hoe energie wordt opgewekt en wat slechte energie met het milieu doet. Hugo Horst (11 jaar) voegt als laatste toe: én zonnepanelen besparen geld! De hele klas was het er wel over eens: Het was een leuke en leerzame les en de wethouder krijgt een tien!

Energieakkoord

Het plaatsen van de zonnepanelen en het aanbieden van de duurzaamheidslessen sluiten aan op de belangrijkste doelstellingen uit het Energieakkoord. Hierin is energiebesparing in de bestaande bouw een belangrijk speerpunt. De gemeente Landsmeer biedt basisscholen deze kans en draagt zo zichtbaar en met meetbare resultaten bij aan het in het Energieakkoord gestelde doel.

In de komende weken zullen de andere scholen in Landsmeer ook worden benaderd voor een gastles. Op 14 juni zal er een gastles worden gegeven op de Montessorischool te Landsmeer.

Duurzaamheidsles NvB