gemeente Landsmeer | Eerste respijthuis opent de deuren in Zaanstreek-Waterland

Nieuwsbericht Eerste respijthuis opent de deuren in Zaanstreek-Waterland

Gepubliceerd op: 17 november 2021 13:10


Op de nationale dag van de mantelzorg hebben acht gemeenten in Zaanstreek-Waterland, De Zorgcirkel en het Zorgkantoor officieel de sleutel van Het Buitenhuis gekregen. Het is het eerste respijthuis binnen Zaanstreek-Waterland met professionele logeerzorg en dagactiviteiten. Het Buitenhuis in Wijdewormer is vanaf januari '22 open.

Een logeerhuis is het beste alternatief voor thuis, voor de mantelzorger én voor de naaste die afhankelijk is van deze hulp. Voor hen is het ook ontspanning en een moment van zelfstandig buitenshuis verblijven. Het is de kunst om precies op het juiste moment te boeken bij Het Buitenhuis, want het is met name preventief bedoeld om te zorgen dat de mantelzorger thuis kan blijven of even op vakantie kan zonder de mantelzorgtaken. Voor een nachtje, voor een dagje, voor een weekendje of precies wat nodig is om even op adem te komen.

De sleuteloverdracht is gelijk de start van een campagne om mantelzorgers en hun naasten kennis te laten maken met Het Buitenhuis. Ook start een wervingscampagne voor zorgprofessionals en vrijwilligers die het team willen versterken.

Unieke samenwerking binnen Zaanstreek-Waterland
Er is jaren gewerkt om zo ver te komen. Dit is nu mogelijk door de unieke regionale samenwerking tussen zorgorganisatie De Zorgcirkel, het Zorgkantoor, gemeenten Beemster, Edam/Volendam, Landsmeer, Oostzaan, Purmerend, Waterland, Wormerland en Zaanstad. Gezamenlijk investeren wij in Het Buitenhuis. Een belangrijke voorwaarde die daarbij is gesteld, is dat het moet bijdragen aan het langer fit en fijn thuis wonen.

Er even tussenuit
"Wij geloven stellig dat langdurige zorgverlening thuis alleen goed gaat als er af en toe rustpauzes worden ingelast, door zowel de gever als de ontvanger van mantelzorg" vertelt Arjan Baan (regiodirecteur De Zorgcirkel). Rustpauzes om te kunnen ontspannen en even niet aan verzorging te hoeven denken. Precies op tijd ruimte maken om vooral eigen dingen te doen, dat is wat verschil maakt. De dienstverlening in het Buitenhuis is er op gericht om mantelzorgers zoveel mogelijk te ontlasten. Dit doen zij door het bieden van verschillende dag- en logeerarrangementen.

Hoe intensief mantelzorg kan zijn en je leven er door verandert, weet projectleider Marjoleine van den Broek uit eigen ervaring. Zij ging op zoek naar mogelijkheden om respijtzorg in de regio anders te organiseren. Je kunt pas echt iets zonder elkaar ondernemen, als je met een goed gevoel de zorg uit handen kunt geven. En dat is best moeilijk! Voor de mantelzorger én voor degene die van die zorg afhankelijk is.

Maatwerk
Omdat het veelal maatwerk is kunnen mantelzorgers vrijblijvend in gesprek gaan met Het Buitenhuis om te bekijken of en wat de mogelijkheden zijn voor een verblijf in het logies & respijt. Omdat het veelal maatwerk is kunnen mantelzorgers vrijblijvend in gesprek gaan met Het Buitenhuis om te bekijken of en wat de mogelijkheden zijn voor een verblijf in het logies & respijt. Logeren in Het Buitenhuis wordt in veel gevallen gesubsidieerd waardoor de kosten voor een all inclusive verblijf 17,50 euro per persoon per nacht bedragen. Voor de dagbesteding kan een beroep worden gedaan op de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of Wet langdurige zorg (Wlz).

Het Buitenhuis, Noorderweg 104 te Wijdewormer