gemeente Landsmeer | Energiebesparende maatregelen voor zwembad De Breek

Nieuwsbericht Energiebesparende maatregelen voor zwembad De Breek

Gepubliceerd op: 17 mei 2023 13:05


Op zaterdag 13 mei werd zwembad De Breek feestelijk geopend. Dit nieuwe zwemseizoen kunnen bezoekers niet alleen een duik nemen in het vernieuwde zwembad, maar is er ook achter de schermen een hoop gebeurd om het zwembad te verduurzamen.

Zwembad De Breek en sporthal ICL zijn grote energieverbruikers in de gemeente Landsmeer. Dit sluit niet goed aan bij de ambitie om minder afhankelijk te worden van gas en over te gaan op schone energie. De gemeente Landsmeer heeft daarom middels een subsidie van de Provincie Noord-Holland beide locaties laten doorlichten op energiebesparende mogelijkheden. Hieruit blijkt dat afhankelijk van de investeringskracht en levensduur van een gebouw, er voor beide locaties veel mogelijk is.

Er is daarom gestart bij zwembad De Breek met de installatie van een zeer zuinige warmtewisselaar om het gasverbruik terug te dringen. Daarnaast zijn er zonnepanelen geïnstalleerd om het stroomverbruik te compenseren. De gemeente en zwembad De Breek gaan de komende tijd nog verdere mogelijkheden voor verduurzaming onderzoeken. Wethouder Jacobien van Boeijen geeft aan: "Fijn dat we met hulp van de provincie een goede analyse hebben kunnen maken om het zwembad te verduurzamen. Ik ben heel trots op wat we nu samen met het zwembad hebben kunnen realiseren. Ik hoop dat deze voorbeelden een stimulans zijn voor andere verenigingen over hoe zij hun gebouwen kunnen verduurzamen."

Samen met ICL werkt de gemeente aan een voorstel voor de verduurzaming van de sporthal aan het marktplein. Verder heeft ook voetbalvereniging IVV al diverse stappen richting verduurzaming gezet, waaronder de plaatsing van zonnepanelen op het dak. En Het Wapen van Landsmeer houdt regelmatig boeken- en rommelmarkt waarvan de opbrengst bestemd is voor verduurzaming van het gebouw.