gemeente Landsmeer | Energy Battle: stekker erin voor energiebesparing

Nieuwsbericht Energy Battle: stekker erin voor energiebesparing

Gepubliceerd op: 10 oktober 2017 10:10

Op maandag 9 oktober gaf wethouder Nico van Baarsen het startsein voor de 7de editie van de Klimaatverbond Energy Battle. Vanaf dinsdag 10 oktober (de Dag van de Duurzaamheid) gaan scholen OBS de Stap en Stichting LIFE! samen met leerlingen en in totaal 18 gezinnen de strijd aan om energie te besparen.

Om de besparing te ondersteunen ontvangen deelnemers een Energy Wattcher. De Wattcher bestaat uit twee delen, de Wattcher zelf hangt aan de meterkast en leest continu de meter af. Een simpele display gaat in het stopcontact in het klaslokaal of de woonkamer en laat het actuele verbruik zien. Zo ontdekken zij eenvoudig waar ze energie kunnen besparen.

Wethouder Van Baarsen trapt af
In het bijzijn van leerlingen, docenten en de deelnemende ouders plaatste wethouder Nico van Baarsen de Wattcher bij Stichting LIFE! Een simpele maar effectieve aanpak: Wattcher aankoppelen, stekker erin en kijken waar je kunt besparen! Ook vertelde Nico van Baarsen over de mogelijkheden om energie te besparen wat je daarvan thuis gemakkelijk kunt doen: De verwarming een graadje lager, warme trui aan, plaatsen van ledverlichting en zorgen dat apparaten echt uit staan wanneer je deze niet gebruikt.

Kick-off Energy Battle

Energie besparen op school
OBS de Stap en LIFE! gaan vier weken lang energie besparen met behulp van een stappenplan. De thema's verlichting, verwarming, ventilatie, en grote verbruikers komen hierin aan bod. Daarnaast ontvangen de scholen elke week opdrachten en tips. Deze voert de docent samen met de leerlingen uit om energie te besparen in het schoolgebouw. Na vier weken wordt gekeken hoeveel de scholen bespaard hebben.

En thuis
Tegelijkertijd gaan 18 gezinnen van de twee scholen thuis vier weken aan de slag om zoveel mogelijk energie te besparen. Zij krijgen een Wattcher mee naar huis en krijgen eveneens opdrachten en tips via de mail. Zo kunnen de kinderen wat ze op school leren thuis in de praktijk brengen. Deelname wordt aangeboden door de gemeente Landsmeer.