gemeente Landsmeer | Gebruik kunstgrasvelden in Landsmeer

Nieuwsbericht Gebruik kunstgrasvelden in Landsmeer

Gepubliceerd op: 17 oktober 2016 09:10

RIVM

Het RIVM laat weten, dat uit meerdere onderzoeken blijkt, dat de rubberkorrels geen schade aan de gezondheid opleveren. Wethouder Quakernaat (Sport) volgt het advies van het RIVM en ziet vooralsnog geen reden om het voetballen op de kunstgrasvelden af te raden. Wel adviseert het RIVM ouders om kinderen niet te laten spelen met rubberkorrels van een kunstgrasveld, en wordt aangeraden na het sporten te douchen en schone kleren aan te trekken. Hoewel de wethouder het advies van het RIVM volgt, ziet hij in de signalen van Zembla een goede reden om de ontwikkelingen op de voet te volgen.

Waarvoor wordt dit materiaal gebruikt?

Het materiaal wordt rubberinfill genoemd en is gemaakt van gemalen autobanden. Het zorgt ervoor dat het spelcomfort van een kunstgrasveld verbetert. Zonder dit materiaal is de kans op blessures aanzienlijk hoger.

Kunstgrasvelden in Landsmeer

In Landsmeer wordt rubberinfill gebruikt op de kunstgrasvoetbalvelden van voetbalvereniging IVV en sportclub Purmerland. Het RIVM stelt, dat er van sporten op kunstgrasvelden die ingestrooid zijn met rubberinfill geen gezondheidsrisico's te verwachten zijn. Het RIVM heeft haar standpunt in de afgelopen jaren hierover niet bijgesteld.

Onderzoek naar gezondheidseffecten

De Europese Commissie doet op dit moment onderzoek naar de gezondheidsrisico's van het gebruik van rubberinfill. De resultaten van het onderzoek van de Europese Commissie worden waarschijnlijk in februari 2017 gepresenteerd. De gemeente heeft de voetbalvereniging IVV en sportclub Purmerland inmiddels geïnformeerd. Als er ontwikkelingen zijn, dan stelt de gemeente de betrokken partijen daarvan op de hoogte.

Lees voor meer informatie over dit onderwerp op de website van de RIVM en de  KNVB.