gemeente Landsmeer | Gemeente biedt ondersteuning bij scheidingen met Scheidingsplein.nl

Nieuwsbericht Gemeente biedt ondersteuning bij scheidingen met Scheidingsplein.nl

Gepubliceerd op: 11 april 2024 15:35

Vanaf 11 april is de gemeente Landsmeer aangesloten bij het digitale platform Scheidingsplein.nl.  Dit platform is ontstaan vanuit de wens van gemeenten om inwoners vroegtijdig te kunnen ondersteunen bij een (voornemen tot) scheiding. Scheidende stellen weten vaak niet goed bij wie ze terecht kunnen. Scheidingsplein.nl biedt een overzicht van allerlei vormen van hulp en ondersteuning, gerichte informatie en tips. Zowel personen die gaan scheiden kunnen hier terecht, maar ook de mensen om hen heen die nauw betrokken zijn. Door deelname aan het Scheidingsplein biedt de gemeente Landsmeer alle inwoners één plek waar alle informatie voor hulp en steun te vinden is rond scheidingen.

Scheidingsplein.nl,  https://www.scheidingsplein.nl/landsmeer/partners/, verwijst door naar het Middelpunt, maar laat tegelijkertijd ook zien welke stappen ouders en hun omgeving verder kunnen zetten om zich goed te informeren (juridisch en financieel) en welke hulp ze kunnen inzetten zoals begeleiding door maatschappelijk werk, digitale ouderbijeenkomsten en begeleiding van de kinderen.

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor een gezin. Het brengt veel emoties met zich mee. Als ouders scheiden, scheiden de kinderen mee. Alles wat vertrouwd was, gaat ineens veranderen. Er breekt een onrustige en onzekere periode aan waarin veel geregeld moet worden en belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Kinderen kunnen in deze onzekere periode een steuntje in de rug goed gebruiken.
Wethouder gezondheidszorg Bas ten Have: "Gemeenten zijn deze samenwerking gestart, om te helpen voorkomen dat de problematiek rondom een scheiding verergert. Kinderen die betrokken zijn bij een scheiding mogen geen onderdeel worden van het conflict tussen hun ouders. Op Scheidingsplein.nl staat veel informatie en nuttige tips om dit doel te bereiken. Deze ondersteuning bieden wij graag aan onze inwoners aan."
Scheidingsplein.nl werkt nauw samen met Villa Pinedo, een stichting voor kinderen van gescheiden ouders.

Scheidingsplein is ontwikkeld in samenwerking met ervaringsdeskundigen, organisaties uit het veld zoals Villa Pinedo, advocaten en jeugdzorg. Bezoekers van het scheidingsplein.nl kunnen op de site aangeven in welke gemeente ze woonachtig zijn, waarna het aanbod per gemeente in beeld verschijnt. Inmiddels is Scheidingsplein.nl voor veel gemeenten in Noord-Holland een platform geworden voor hulp rondom scheidingen.