gemeente Landsmeer | Gemeente doet aftrap Stoptober bij speeltuin in Den Ilp

Nieuwsbericht Gemeente doet aftrap Stoptober bij speeltuin in Den Ilp

Gepubliceerd op: 20 september 2023 09:45

Op donderdag 28 september om 16.00 uur is de regionale aftrap van Stoptober 2023 in Den Ilp bij de speeltuin aan de Schoolstraat, naast het parkeerterrein van dorpshuis De Wije Ilp. Wethouder Bas ten Have van de gemeente Landsmeer en plaatsvervangend directeur Amar Voogt van GGD Zaanstreek-Waterland leggen dan een Rookvrije Generatie-stoeptegel bij de speeltuin. Deze tegels zullen de komende periode bij alle speelplekken in de gemeente Landsmeer komen te liggen.

Rookvrije Generatie in 2040

De stoeptegels Rookvrije Generatie worden in het kader van het lokale preventieakkoord van Landsmeer gelegd. Dit akkoord is een uitwerking van het Nationale Preventieakkoord dat in 2018 is gesloten. De focus van het preventieakkoord van Landsmeer ligt bij de aanpak van roken en alcoholgebruik in de gemeente. De ambitie is om de inwoners van de gemeente Landsmeer makkelijker en vaker een gezonde keuze te laten maken. Het preventieakkoord wordt ingezet voor een aantal interventies en activiteiten, zoals de aanschaf van Rookvrije Generatie-borden en tegels bij alle speelplekken in de gemeente Landsmeer. Hiermee draagt Landsmeer bij aan de landelijke ambitie dat in 2040 alle kinderen opgroeien in een rookvrije omgeving. Na enkele jaren van daling is het aantal rokers in de gemeente Landsmeer gestabiliseerd, van 24% naar 18%. Wethouder Bas ten Have: "Opgroeien in een rookvrije omgeving is ontzettend belangrijk. Als er om je heen niet gerookt wordt, maakt dat de kans om aan roken te beginnen héél veel kleiner. Stoptober helpt rokers het eerste stapje te nemen om te stoppen, daarom ondersteunen we dit graag. Het effect van samen stoppen is heel krachtig, dat maakt dat veel mensen door willen zetten."

Stoptober

Stoptober is een landelijke campagne om rokers in de maand oktober te laten stoppen met roken. 80% van de rokers geeft aan te willen stoppen, maar weet niet goed wanneer. Een landelijk stopmoment op 1 oktober maakt het rokers iets makkelijker. De stopperiode van 28 dagen is overzichtelijk en maakt het aantrekkelijk voor rokers om mee te doen. Naast de landelijke initiatieven, helpen ook alle GGD-en mee om Stoptober onder de aandacht te brengen.

Meedoen aan Stoptober

Iedereen die aan Stoptober wil meedoen, kan zich inschrijven via www.stoptober.nl. Voor deelnemers aan Stoptober is er een speciale gratis Stoptober-app. De app geeft dagelijkse tips en er staat in wat je zoal kunt verwachten tijdens die 28 dagen. Via de online community blijven de deelnemers op de hoogte en staan ze in contact met andere stoppers.

Stoptober is een initiatief van KWF, Hartstichting, Longfonds, Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Trimbos-Instituut, GGD GHOR Nederland, en Stichting Gezondheidsfondsen voor Rookvrij.