gemeente Landsmeer | Gemeente plaatst SMILEY snelheidsdisplay in Den Ilp

Nieuwsbericht Gemeente plaatst SMILEY snelheidsdisplay in Den Ilp

Gepubliceerd op: 10 april 2024 12:50

Om de verkeersveiligheid op het Lint te verbeteren heeft de gemeente op het open stuk in Den Ilp (tussen de Lange Jap en de Oostzanerrijweg) een zogeheten SMILEY snelheidsdisplay geplaatst.

Op het Lint wordt vaak (te) hard gereden. Door de smiley zien automobilisten al van verre hoe hard ze eigenlijk rijden. Houden ze zich aan de maximum snelheid dan toont de smiley een lachend groen gezicht. Rijden ze harder dan de toegestane snelheid, dan kleurt de smiley rood en kijkt sip. Uit onderzoek is gebleken dat wanneer verkeersdeelnemers gewezen worden op de gereden snelheid dit een positief effect heeft op de verkeersveiligheid. Het gaat om bewustwording. Daarnaast vinden mensen het fijn om een schouderklopje te krijgen; al is het maar in de vorm van een digitaal lachend gezicht.

Bijkomend voordeel van de smiley is dat de verkeersintensiteit gemeten kan worden. Met name de komende maanden, tijdens de werkzaamheden aan de snelweg A7, levert dit waardevolle informatie op. Vandaar dat de smiley al enkele weken operationeel is.

Wethouder Niels Bonenkamp hoopt dat deze zichtbare maatregel ook weer gaat bijdragen aan de verkeersveiligheid op het Lint in onze gemeente: "alle kleine beetjes helpen. Ik heb een tijdje langs de weg gestaan en veel bestuurders remmen af als ze zien dat ze te hard rijden en de smiley rood oplicht. Ook (elektrische) fietsers en mensen op fatbikes zien hoe hard ze feitelijk rijden." Het ligt in de lijn der verwachting dat er binnenkort nog een smiley wordt geplaatst.