gemeente Landsmeer | Handhavers in Landsmeer krijgen bodycam

Nieuwsbericht Handhavers in Landsmeer krijgen bodycam

Gepubliceerd op: 16 juni 2020 09:30

De boa's van de gemeente Landsmeer worden vanaf 15 juni 2020 uitgerust met een bodycam. Dit is een kleine camera die op het uniform van de handhaver zit en beelden kan opnemen. Uit ervaringen blijkt dat het zichtbaar dragen van een bodycam agressie kan voorkomen. Dit is goed voor de veiligheid van de boa's, die soms alleen op straat lopen.

Zodra er zich een incident voordoet zet de boa de camera aan, bijvoorbeeld bij een belediging of bedreiging. De boa zegt van tevoren tegen de betrokkene(n) dat de bodycam wordt aangezet. De bodycam staat continu stand-by en registreert alles. Als de handhaver de opnameknop indrukt, dan neemt de camera ook de 30 seconden ervoor op.

De handhaver kan de beelden niet meteen op straat bekijken en/of verwijderen, maar plaatst deze in een docking station zodra hij of zij op kantoor is. De beelden worden maximaal 28 dagen bewaard in een beveiligde cloudomgeving. Binnen deze periode kan iemand verzoeken om de beelden in te zien. In drie gevallen kan daaraan meegewerkt worden: als het Openbaar Ministerie/politie de beelden opvraagt voor onderzoek, als een gefilmde inwoner een klacht indient of als een gefilmde inwoner een aanvraag doet om de beelden te mogen bekijken.