gemeente Landsmeer | Historisch rondje Landsmeer

Nieuwsbericht Historisch rondje Landsmeer

Gepubliceerd op: 01 mei 2019 09:15


Het historische rondje Landsmeer voert je langs unieke locaties van historisch, cultureel en natuurlijk belang. Langs de route vind je verschillende informatieborden met uitgebreide achtergrondinformatie over dit gebied. Landsmeer vormt samen met de kernen Den Ilp en Purmerland een uitgestrekt lintdorp, omringd door een waterrijke en groene omgeving. Aan de ene kant strekt het natuurgebied Ilperveld zich uit en aan de andere kant ligt het recreatiegebied het Twiske. Het Ilperveld is een uitgestrekt fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen. Huur een bootje bij Landschap Noord-Holland om hier te varen en ga eens op het trilveen staan voor een unieke beleving. Via de dorpskern van Landsmeer fiets je langs diverse horecagelegenheden, waar je een pauze in kunt lassen onderweg, naar het Twiske met de Stootersplas. Het Twiske biedt naast rust ook volop mogelijkheden voor waterrecreanten, zoals surfen, duiken, suppen, zeilen, paardrijden, mountainbiken en meer. Je eindigt je tocht uiteindelijk weer in Landsmeer. Dit dorp ligt op steenworp afstand van Amsterdam, Zaanstad en Purmerend.

Bijzondere bezienswaardigheden
Onderweg kun je genieten van allerlei bijzonder plekjes die het bewonderen waard zijn. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje bij de monumentale Twiskemolen, ervaar het Ilperveld en bezoek de Paterspoel en Suzanna sluis en het Grote Huis middenin Landsmeer. Op deze plekken kom je meer te weten over de historie van deze regio.
route.nl/fietsroute/753444/historisch-rondje-landsmeer

Fietsroute

Fietsvaren Amsterdam Wetlands (Ilperveld)
Kom varen en ontspannen in eilandenrijk Ilperveld boven de rook van Amsterdam. Dit stille, fraai watergebied met honderden eilanden van trilveen is een brak veenweidegebied. Een echte natuurparel met veel water- en weidevogels. Koeien, schapen en geiten grazen.
In deze waterwereld vind je geen fietspaden, maar is de boot het belangrijkste transportmiddel. In de zomermaanden biedt Landschap Noord-Holland de mogelijkheid om een fietstocht te combineren met een vaarexcursie. Je stapt met je fiets op bij het bezoekerscentrum aan de Kanaaldijk 32a en vaart in een uur dwars door het natuurgebied naar de Weegbreesingel bij het centrum van Landsmeer. Een unieke ervaring. Elke zaterdag zijn er twee vaartochten, om 10.30 en 13.30 uur. Plaatsen zijn beperkt, dus wees er snel bij en reserveer alvast een plek.
gaatumee.nl

Fietsvaarexcursie

(Fotos: Ria de Boer)