gemeente Landsmeer | Iepenziekte bij Zwembad de Breek

Nieuwsbericht Iepenziekte bij Zwembad de Breek

Gepubliceerd op: 26 juli 2019 10:00

Bij het zwembad De Breek is de iepenziekte geconstateerd. Het gaat om vijftien grote iepen en een aantal kleinere. De gemeente heeft in de week van 22 juli de iepen verwijderd. Herbeplanting van de bomen worden meegenomen in de verdere herinrichting van het Sportpark. In Landsmeer is het verplicht om zieke iepen binnen 3 weken te verwijderen.

Wat is iepziekte?

De schimmel, die de iepziekte veroorzaakt, wordt overgebracht door de iepspintkevers. Van mei tot september vliegen de iepspintkevers uit. De kever zet haar eitjes af in een verzwakte of dode boom of ander iepenhout waar de bast nog omheen zit. Gezonde bomen worden dus met rust gelaten, maar kunnen worden besmet als een boom in de omgeving wordt aangetast, bijvoorbeeld doordat de wortels contact maken. Ook het transporteren van stukken hout, zoals openhaardhout, kan de ziekte verspreiden.

Een zieke iep is te herkennen aan de scheve (asymmetrische) bladvoet. Beide bladhelften beginnen niet op dezelfde plaats aan het bladsteeltje. Normaal gesproken is het blad midden in de zomer fris en groen. Een aangetaste iep vertoont te vroeg herfstkleuren. Het blad verkleurt naar geel tot bruin en valt af. Het begint met één tak, maar kan zich in een paar weken verspreiden over de gehele kroon. Kenmerkend voor een zieke iep zijn verder de kale takken met nog één of twee verdorde blaadjes aan de uiteinden, de zogenaamde vaantjes.

Een zieke iep in eigen tuin

Wanneer bewoners een zieke iep in hun eigen tuin hebben staan of vermoeden dat de iep ziek is, kunnen zij contact opnemen met de gemeente, 020 4877 111 0f stuur een e-mail aan gemeente@landsmeer.nl. Een boomspecialist komt dan langs om de boom te inspecteren. Bewoners zijn wel zelf verantwoordelijk voor het kappen en afvoeren van de zieke iep door een erkend boomverzorgingsbedrijf.

Iepenziekte