gemeente Landsmeer | Informatie over de energietoeslag

Nieuwsbericht Informatie over de energietoeslag

Gepubliceerd op: 21 april 2022 10:15


Door de flinke stijging van de energieprijzen heeft het kabinet toegezegd dat huishoudens met een laag inkomen (tot en met 120% van het sociaal minimum) een eenmalige energietoeslag van € 800 ontvangen. De Rijksoverheid betaalt de toeslag uit aan de gemeenten, waarna de gemeenten dit uitbetalen aan huishoudens met een laag inkomen.

Onder de huishoudens die recht hebben op de energietoeslag vallen de huishoudens met lagere inkomens, zoals bijstandsgerechtigden, AOW-gerechtigden zonder of met een klein aanvullend pensioen, zzp'ers met minimale inkomsten en werkenden met een laag inkomen.

Inwoners met een bijstandsuitkering hoeven niets te doen. Zij hebben in maart een voorschot van € 200 ontvangen. De rest van de tegemoetkoming volgt later. Andere inwoners die in aanmerking komen, kunnen binnenkort de energietoeslag aanvragen via de website van de gemeente. Op deze pagina leest u alle informatie zodra er meer bekend is.

Veel gestelde vragen:

1. Wie krijgt in onze gemeente een energietoeslag?
- U woont in Landsmeer, Den Ilp of Purmerland.
- U heeft een laag inkomen en weinig vermogen.

2. Hoe hoog is de energietoeslag?
De energietoeslag is in totaal € 800. Als de gemeente weet dat u aan de voorwaarden voldoet ontvangt u eerst € 200 en later nog eens € 600.

2. Hoe ontvang ik de energietoeslag?
Mensen die bijstand ontvangen, kregen automatisch in maart al €200 uitbetaald. Het restant van € 600 wordt op een later moment ook automatisch overgemaakt.
De reden dat de gemeente de energietoeslag voor deze groep in delen overmaakt, is omdat pas later bekend werd dat de energietoeslag werd verhoogd van € 200 naar € 800.

3. Ik heb nog niets van de gemeente gehoord, maar ik heb waarschijnlijk wel recht op de toeslag. Wat moet ik doen?
Dan kunt u zelf de energietoeslag aanvragen. Binnenkort leest u op deze pagina hoe u dat kunt doen. Houd de berichtgeving hierover in de gaten in de digitale nieuwsbrief van de gemeente. U kunt zich hier abonneren op de nieuwsbrief van de gemeente.

5. Moet ik het later terugbetalen?
Als u de energietoeslag heeft ontvangen, hoeft u het geld nooit achteraf terug te betalen.

Meer informatie
Zodra er meer informatie beschikbaar is, melden we dat op deze pagina.