gemeente Landsmeer | Interview met wethouder Jacobien van Boeijen

Nieuwsbericht Interview met wethouder Jacobien van Boeijen

Gepubliceerd op: 13 oktober 2022 08:20


Hoe zou u zichzelf omschrijven en waar wordt u blij van?

Ik ben een positief ingesteld mens. Mijn aard is niet om bij de pakken neer te gaan zitten, maar aan de slag te gaan met wat er wel kan. Ik sta voor een sociaal en duurzaam leven, zoals ik ook op mijn Facebook en Instagram-account omschrijf. Als kind zwierf ik eindeloos buiten en als tiener fietste ik elke dag 16 kilometer door weer en wind. Buiten komt mijn actieve brein tot rust. Ik probeer mijn impact op het klimaat bescheiden te houden, maar natuurlijk wil ook ik af en toe op reis naar een ver land, een lekker stukje lamsvlees eten of exotisch fruit. Ik ben opgevoed door mijn moeder die op het Noordeinde opgroeide als dochter van de groenteboer. 'Geen eten weggooien', zei ze altijd. Dat zit er nog steeds in en mijn kinderen hebben dat overgenomen.

Wat is uw favoriete plek in de gemeente Landsmeer en waarom?

Het liefste ben ik in het Twiske. Ik woon aan het Sportpark, dus ik ben er zo. Ik loop hard bij Atletiekclub Waterland, of ik wandel er met mijn man. Als ik naar Zaanstad of Purmerend moet voor overleg probeer ik de fiets te pakken via het Twiske. Met de portefeuille Twiske zal ik proberen de balans tussen natuur en recreatie te borgen in beleid van het Recreatieschap. Geen grote festivals in dit Natura 2000 gebied, wel een woonzorgcomplex op de Marsen. Let wel: Landsmeer is een kleine speler te midden van de negen verantwoordelijke gemeenten.

Hoe vindt u het om wethouder te zijn van de gemeente Landsmeer?

Ik ben heel blij met mijn functie, zeker met deze heel brede portefeuille. Mijn inzet is om Landsmeer een beetje mooier te maken als het gaat om zorg en welzijn, om een duurzame bebouwde en groene omgeving. Gelukkig krijgt het college voor de komende jaren wat meer mogelijkheden door extra financiële steun vanuit het Rijk voor energiearmoede, energietransitie en klimaat. En daarvoor zijn talloze mogelijkheden in Landsmeer. Ik wil daar nadrukkelijk inwoners bij betrekken. Om ervoor te zorgen dat wat het college besluit ook goed aansluit bij het dagelijks leven van inwoners en ondernemers.

Waar gaat u zich de komende vier jaar hard voor maken?
Mijn speerpunten voor komend jaar zijn armoede, eenzaamheid, het isoleren van gebouwen en de plaatsing van zonnepanelen. We bereiden op dit moment een pakket aan maatregelen voor waarmee inwoners hopelijk de winter kunnen doorkomen. En we gaan extra alert zijn op mensen die zorgen hebben of ze wel rond kunnen komen. Volgend jaar komt er een fonds en meer voorlichting om mensen een steuntje in de rug te geven bij het isoleren van hun huis. En we oriënteren ons op de oprichting van een coöperatie voor het terugleveren van zonne-energie. Wie daarvoor voelt wil ik graag uitnodigen voor een gesprek.