gemeente Landsmeer | Interview met wethouder Marion Breij

Nieuwsbericht Interview met wethouder Marion Breij

Gepubliceerd op: 06 oktober 2022 11:50


Hoe zou u zichzelf omschrijven en waar wordt u blij van?

Mijn lijfspreuk is: If there isn't a way, create one. Ik ga er vanuit dat alles mogelijk is. Als iemand tegen mij zegt dat iets níet mogelijk is, dan zeg ik: het kan nóg niet.
Mijn naam is Marion Breij en woon sinds 1999 met veel plezier in Landsmeer. Ik ben de trotse moeder van Lars en Luc. Daarnaast heb ik een trouwe viervoeter: mijn Australian Labradoodle Bink. 

In de afgelopen 23 jaar heb ik drie uiteenlopende, succesvolle ondernemingen opgericht (een installatiebedrijf, een kinderdagverblijf en een social firm). Het runnen van deze bedrijven combineerde ik met werkzaamheden als consultant, (merk)strateeg en businesscoach voor commerciële organisaties. Ik ben dus geen politicus die in haar werkende leven achter een bureau op het gemeentehuis heeft gezeten, maar iemand die vanuit het niets haar eigen bedrijven heeft opgezet en haar eigen inkomen heeft gegenereerd. Ik houd van duidelijkheid en waak voor loze beloften. Een nuchtere wethouder, met een duidelijke focus, die zoekt naar mogelijkheden, die zichzelf wil blijven en aan de slag wil voor de Ilpers, Landsmeerders en Purmerlanders. Verder ben ik ben een doener, een doorpakker, iemand die doelen stelt, deze wil halen en blij is als dat lukt.

Wat is uw favoriete plek in de gemeente Landsmeer en waarom?

Je kan me regelmatig zien lopen met mijn Australian Labradoodle Bink. We genieten dan van de prachtige omgeving, onze achtertuin en favoriete plek in de gemeente Landsmeer: 't Twiske. Ik geniet enorm van de rust als ik er loop met mijn hond, de goede gesprekken tijdens een lange wandeling met vrienden, de gezelligheid op een van de hondenstranden en het gezelschap op één van de terrassen. Tijdens mijn korte rondjes in het sportpark klets ik regelmatig met inwoners en soms gebruik ik die tijd ook om even te bellen met mijn moeder. Tijdens een lange wandeling loop ik vaak heerlijk in gedachten, maar soms is een dergelijke wandeling ook erg productief, omdat er dan ineens creatieve ideeën en oplossingen omhoog komen.

Hoe vindt u het om wethouder te zijn van de gemeente Landsmeer?

Dat vind ik echt super leuk én het is een hele eer dat ik me sinds 14 juli 2022 wethouder van de gemeente Landsmeer mag noemen. Dankbaar ben ik voor het feit dat Lokaal Landsmeer mij naar voren heeft geschoven als hun wethouder, dat de coalitiepartijen dat unaniem steunden en voor het vertrouwen dat ik op 14 juli 2022 van de meerderheid van de raad kreeg. Ik ben blij met mijn brede portefeuille: ruimtelijke ordening, grondzaken, omgevingsvisie, wonen, economie, recreatie en toerisme, water wegen en riolering, verkeer en vervoer en bestuurlijke toekomst. Het kost me nu veel tijd om me in te lezen, maar ik houd erg van afwisseling (sterker nog dat heb ik nodig) en deze portefeuille zorgt ervoor dat er 'never a dull moment' zal zijn. Met veel enthousiasme ben ik als wethouder aan de slag gegaan met de opdrachten die staan benoemd in het coalitieprogramma. Hopelijk kan ik met veel inwoners kennismaken en een positieve bijdrage leveren aan onze prachtige leefomgeving: Den Ilp, Landsmeer en Pumerland. Ik kijk ernaar uit om voor en met de inwoners aan de slag te gaan. Ik ben er namelijk voor de inwoners en niet andersom!

Waar gaat u zich de komende vier jaar hard voor maken?
Voortgang boeken als het gaat om bouwen, wonen, mobiliteit, economie, recreatie, toerisme en bestuurlijke toekomst. Eén van mijn pijlen richt ik op het opstellen van een integrale omgevingsvisie: Hoe willen we dat Landsmeer er in 2040 uit ziet? De omgevingsvisie biedt (beleids en toetsings)kaders, die gebruikt zullen worden om zaken ter discussie te stellen, tot weloverwogen beslissingen te komen en daarmee de volgorde aan te brengen in het proces (tijd en prioriteit) van realisatie tussen nu en 2040. 

Een andere pijl richt ik op tempo maken met bouwen, waarbij er ruimte moet zijn voor creatieve en alternatieve woonoplossingen, ruimte voor ruimte, transformatie, herbestemming én ik wil graag de regie terug op eigen grondgebied. Ik zoek naar bekende en onbekende in-, uitbreidings- en verdichtingslocaties. Herontwikkeling behoort ook tot de opties: we bekijken of we het gemeentehuis kunnen (her)ontwikkelen tot horeca en appartementen en of we op de locatie waar het resort moet komen toch (deels) woningbouw mogelijk kunnen maken. Naast het bouwen van woningen biedt ook de wijze van toewijzen een oplossing voor het verkorten van de wachtlijsten in Landsmeer. De prestatie afspraken met de woningbouwcorporaties zullen we aanscherpen, monitoren, evalueren en bijstellen. Indien er gebouwd wordt door private partijen zullen we in de anterieure overeenkomst vastleggen dat lokale inwoners voorrang hebben, zowel bij huur als koop. 

Daarnaast richt ik mijn pijlen op het behoud van de bereikbaarheid van de kernen van Landsmeer, het vergroten van de verkeersveiligheid en een betere doorstroming. Andere speerpunten zijn economie, recreatie en toerisme en uiteraard de bestuurlijke toekomst.