gemeente Landsmeer | Landsmeer doet mee met acht panden aan de Open Monumentendag op 9 september

Nieuwsbericht Landsmeer doet mee met acht panden aan de Open Monumentendag op 9 september

Gepubliceerd op: 31 augustus 2017 07:00

De Open Monumentendag wordt jaarlijks georganiseerd in het eerste weekend van september. Dit jaar is het thema: Boeren, Burgers en Buitenlui.

- Boekje Monumentendag 2017

De monumentencommissie van Landsmeer vindt dit een uitgelezen kans om ons waardevolle culturele erfgoed onder de aandacht te brengen van een groter publiek. Tenslotte zijn we in de gemeente Landsmeer allemaal of boer, en/of burger en behoren wij graag bij de buitenlui.

De monumentencommissie zet zich in dienst van de gemeente in voor inventarisatie en behoud van de panden, bruggen e.d. in de gemeente, die van belang zijn voor ons nageslacht.

Op zaterdag 9 september vindt de opening plaats in De Kantoorboerderij, Zuideinde 17, om 11.00 uur door wethouder Nico van Baarsen.

Alle eigenaren, leden van de Monumentencommissie, rondleiders van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer, de Kunstenaars Vereniging Landsmeer, kinder-rondleiders en hun ouders en alle belangstellenden zijn van harte welkom/ worden van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Daar kunt u documentatie vinden over de verschillende panden, de werkstukken bewonderen die door de kinderen van groep 7 en 8 van OBS De Stap tijdens de Klassendag op vrijdag 8 september zijn gemaakt naar aanleiding van hun bezoek aan 1 van de monumenten en werk van enkele Landsmeerse kunstenaars.

Vanaf 12.00-17.00 uur zijn de volgende panden voor alle belangstellenden gratis te bezichtigen:

1. Stolpboerderij Ruimzicht Kanaalweg 18, potentieel monument
2. Stolpboerderij Zuideinde 26, gemeentelijk monument
3. Hooihuisboerderij De Kantoorboerderij, Zuideinde 17, reconstructie
4. Huize Waterland, Dorpsstraat 37, rijksmonument
5. Doktershuis, Dorpsstraat 43, rijksmonument
6. Woonhuis Noordeinde 131-133, v.m. provinciaal monument, beoogd gemeentelijk monument
7. Winkel-/woonhuis, Dorpsstraat 53, rijksmonument
8. V.m. Gereformeerde Kerk, Noordeinde 124, provinciaal monument

De eigenaren van deze drie boerderijen, drie woningen en twee (voormalige) bedrijfspanden laten hun pand vol trots aan u zien. Tot ca. 14.00 uur zal de rondleiding mede verzorgd worden door leerlingen van De Stap.

Open Monumentendag 2017