gemeente Landsmeer | Lesboekjes kindergemeenteraad uitgedeeld op Prinsjesdag

Nieuwsbericht Lesboekjes kindergemeenteraad uitgedeeld op Prinsjesdag

Gepubliceerd op: 26 september 2017 12:05

Op Prinsjedag deelden Landsmeerse gemeenteraadsleden samen met de burgemeester en de griffier de nieuwe lesboekjes voor de kindergemeenteraad uit op alle Landsmeerse basisscholen.

Om klokslag 8.30 uur stapten burgemeester Astrid Nienhuis en raadsleden Mandy Oud (D66) en Niels Bonenkamp (VVD) groep 7 van De Wagemakerschool binnen. Juf Sareena en de kinderen in de klas waren een tikje opgewonden, maar dat kwam waarschijnlijk door de grote draaiende camera van de Lokale Omroep Landsmeer.

Uitreiking lesboekjes
Raadsleden en burgemeester in de klas bij De Wagemakerschool

De raadsleden legden uit dat de klas dit jaar iets meer centraal staat dan vorig jaar. Het is de bedoeling dat de klas een plan bedenkt en gezamenlijk uitwerkt voor de kindergemeenteraad. Uiteindelijk worden er twee kinderen gekozen die dat plan in de kindergemeenteraad presenteren en die proberen om de andere kindergemeenteraadsleden te overtuigen. Nadat het lesboekjes waren uitgedeeld gingen veel vingers de lucht in op de vraag wie er wel kindergemeenteraadslid wil worden. Dat beloven spannende verkiezingen te worden.

Groep 7 van De Stap was daarna aan de beurt, waar raadslid Arnold Elfferich (D66) zich bij Mandy Oud en Niels Bonenkamp voegde. De klas van juf Annemarie stond te popelen om de raadsleden te ontvangen. De kinderen waren al een beetje bekend met het project kindergemeenteraad omdat ze vorig jaar toen ze nog in groep 6 zaten, hadden mogen meestemmen bij de verkiezingen van de kindergemeenteraadsleden op de school. Ze hadden erg veel zin om nu zélf aan de slag te gaan.

Bij De Fuik in Den Ilp deelden raadsgriffier Eva van der Voorde, fractieondersteuner Maja van Campen (LMvC) en raadslid Niels Bonenkamp de lesboekjes uit aan combinatiegroep 7/8 van juf Marion. Voor ruim de helft van deze klas is de kindergemeenteraad bekend terrein; er zit zelfs een kindergemeenteraadslid in de klas. Er werd wel even stilgestaan bij de rol van de zogenaamde raadscoaches. Elke klas kan beroep doen op een raadscoach als daar behoefte aan is. Zo'n raadscoach is een gemeenteraadslid dat de klas bijvoorbeeld adviezen kan geven over de uitwerking van het plan. Ook kan de raadscoach tips geven over hoe je als kindergemeenteraadslid het beste het plan kunt presenteren.

Later op de ochtend volgden nog De Hoeksteen en de St. Augustinus en als laatste was de Montessorischool aan de beurt. In een volle speelzaal gingen ook daar, na wat aarzeling, verschillende vingers omhoog op de vraag wie er wel kindergemeenteraadslid wilde worden.

De kinderen uit de groepen 7 gaan de komende maanden aan de slag, aan de hand van het lesboekje. Ze moeten een plan bedenken, twee kindergemeenteraadsleden kiezen en een presentatie voorbereiden. De tweede Landsmeerse kindergemeenteraad wordt op woensdag 31 januari 2018 officieel geïnstalleerd.