gemeente Landsmeer | Medewerkers van grootste huisartsenpraktijk in Landsmeer laten hele maand alcohol staan vanwege deelname aan IkPas

Nieuwsbericht Medewerkers van grootste huisartsenpraktijk in Landsmeer laten hele maand alcohol staan vanwege deelname aan IkPas

Gepubliceerd op: 20 december 2023 16:00

In januari laten alle medewerkers van Huisartsenpraktijk Dorpsstraat de alcohol 31 dagen staan en motiveren zij patiënten hun voorbeeld te volgen. De grootste huisartspraktijk in gemeente Landsmeer doet de hele maand januari mee met IkPas. IkPas is een landelijk platform dat bewustwording over alcoholgebruik bevordert door mensen aan te moedigen een maand lang geen alcohol te drinken.

Het goede voorbeeld
Tijdens een platformoverleg georganiseerd door de gemeente Landsmeer, presenteerde Ester Teunen van Brijder Verslavingszorg haar project over Alcoholpreventie. Die presentatie maakte indruk en de oproep om komende januari mee te doen aan IkPas eveneens. Huisartsenpraktijk Dorpsstraat nodigde alle medewerkers in de praktijk uit om deel te nemen en de alcohol in de hele maand januari te laten staan.

De praktijk die aan 3700 ingeschreven inwoners zorg verleent, merkt dat patiënten soms ongemerkt veel drinken. Praktijkondersteuner Amber Sterk: "Wij zien vooral bij personen boven de 50 en gepensioneerde personen een forse inname; patiënten geven aan 3 tot 5 glazen alcohol per dag heel normaal te vinden. Dat aantal is fors en zorgelijk." Die aantallen worden bevestigd door onderzoek naar alcoholconsumptie in de gemeente. Volgens GGD Zaanstreek-Waterland ligt het aantal volwassenen dat in de afgelopen 12 maanden alcohol dronk 7% hoger dan het landelijk gemiddelde. Daarnaast is 30% van de senioren in Landsmeer een overmatig drinker, ten opzichte van een landelijk gemiddelde van 19% van de senioren.

Gesprekopener
Behalve het goede voorbeeld geven, is de deelname aan IkPas ook een goede gespreksopener voor de zorgverleners in de huisartsenpraktijk. In de wachtkamer hangen posters om het onderwerp bespreekbaar te maken. Sterk: "Alcohol is in onze maatschappij volledig geaccepteerd. Toch kan alcohol drinken gevolgen hebben voor de gezondheid en dat is vaak onbekend. Denk aan hersenschade, lichamelijke klachten, verminderde slaapkwaliteit, gewichtstoename en concentratieproblemen. Door deelname aan IkPas gaan wij als medewerkers de voordelen van niet-drinken ervaren en hopelijk kunnen we daar onze patiënten ook mee inspireren. De huisarts houdt zelf ook van een borrel, dus hij zal het in januari misschien moeilijk krijgen."

Gemeentelijke support
Wethouder Jacobien Boeijen van de gemeente Landsmeer is enthousiast over het initiatief van Huisartspraktijk Dorpsstraat. Boeijen: "Het is een positieve manier om mensen bewuster te maken van hun drinkgewoonten en hen de voordelen te laten ervaren van een alcoholpauze."

In 2024 zet de gemeente zelfs steviger in op het tijdig signaleren van alcoholproblematiek. Zorgprofessionals worden gefaciliteerd om gemakkelijker het gesprek over alcohol aan te gaan. "Het gaat niet om het opgeheven vingertje, maar om het aanbieden van een alternatief en bewustwording over je eigen gebruik. Vanuit de gemeente ondersteunen wij IkPas en roepen we inwoners en organisaties op om mee te doen."

Wethouder Boeijen doet de hele maand januari zelf ook mee met IkPas. "Ik ben benieuwd of het mij moeite zal kosten. Alhoewel ik ook weet dat ik een hele gezellige avond kan hebben zonder alcohol. Ik ben vooral nieuwsgierig hoe ik mij lichamelijk zal voelen."