gemeente Landsmeer | Nationale Klimaatweek - wethouder Jacobien van Boeijen in gesprek met twee Klimaatburgemeesters

Nieuwsbericht Nationale Klimaatweek - wethouder Jacobien van Boeijen in gesprek met twee Klimaatburgemeesters

Gepubliceerd op: 26 oktober 2022 15:40

In aanloop naar de Nationale Klimaatweek ging wethouder Jacobien van Boeijen in gesprek met Rik Smit en Emmely Jurrius. Zij zijn beide Klimaatburgemeester van de gemeente Landsmeer.

Rik Smit wil samen met bewoners van Havenzathe de 'witte huizen' isoleren

Wethouder Jacobien van Boeijen is bij Rik Smit op bezoek. Zijn huis in Stoutenburg heeft een weids uitzicht op de Waterlandse weilanden. Maar zijn huis is ook matig geïsoleerd en moet met gas verwarmd worden. Gas zorgt gemiddeld voor zo'n 2,7 ton CO2-uitstoot per jaar. En het kost veel geld. Daarom heeft Smit zich bij een initiatief van het Rijk aangesloten: de Nationale Klimaatweek. Hij is nu een van de twee Klimaatburgemeesters van Landsmeer. Zijn stelling: "De huizen in Havenzathe zijn het slechtst geïsoleerde huizentype van heel Nederland." Isoleren dus! En dat raadt de gemeente ook aan, met het oog op de opgave. Van Boeijen: "Jaarlijks willen we 1,5% energie besparen om in 2030 van 49 tot 62% reductie van broeikasgassen te komen. Daarvoor is het credo 'isoleren, isoleren, isoleren'. Maar waar moeten mensen als Rik Smit beginnen? Hoe financier je deze isolatieopgave en hoe voorkom je dat alle huizen in Havenzathe er straks verschillend uit zien? 

Advies door Duurzaam Bouwloket
Smit heeft zijn huis laten doorlichten door het Duurzaam Bouwloket, dat voor zijn woningtype (een van de witte huizen in Havenzathe) een algemeen gratis advies voor isolatie heeft gegeven. Nu wil hij een stappenplan laten maken inclusief financieringsvorm die voor alle bewoners haalbaar en betaalbaar is. Als wijkbewoners samenwerken, kost het iedereen minder tijd. Van Boeijen wil weten hoe hij dat aan gaat pakken. Smit: "Ik denk eraan om met een paar betrokken buurtbewoners een initiatief te starten. Fijn als de gemeente ons kan ondersteunen, bijvoorbeeld door professionele partijen of fondsen aan te dragen." De wethouder wil hierover graag in gesprek blijven.

Emmely Jurrius wil klimaatgesprekken starten

Emmely Jurrius legt wethouder Van Boeijen uit waarom ze Klimaatburgemeester is geworden. Dit is een initiatief van de Nationale Klimaatweek om mensen erop te wijzen wat ze zelf kunnen doen. Emmely coacht groepen mensen om een positieve beweging op gang te brengen, en om hun eigen invloed op veranderingen die nodig zijn om binnen de grenzen van de planeet te leven, zo groot mogelijk te maken. Het gaat om een zesdelige workshop die gegeven wordt door vrijwilligers. In Landsmeer starten nu ook Klimaatgesprekken. Van Boeijen: "Het initiatief van Emmely helpt mee om de doelstellingen van de overheid te halen. Jaarlijks willen we 1,5% energie besparen. Zelf doe ik mee aan de duurzame kledingketting die Emmely is begonnen. Maar ik maak ook gebruik van de diensten van 't Winkeltje om tweedehands kleding te brengen of te kopen. Om één spijkerbroek te maken is bijvoorbeeld 10.000 liter water nodig. Daar kan je dus ongeveer 104 keer van onder de douche staan en 12.000 kopjes koffie van drinken." De wethouder vindt dat iedereen zich vrij moet voelen om op zijn eigen manier bij te dragen aan het verminderen van broeikasgassen en het gebruik van water.